Natalia Gherman, printre candidaţii FAVORIȚI. Ce funcție ar putea să ocupe?

Fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, se numără printre candidaţii favoriţi din Europa de Est pentru funcţia de Secretar General al ONU. Aceasta a fost nominalizată în cadrul campaniei ONU de alegere a unei femei în înalta funcţie „A Woman for UN Secretary-General”.

Alegerile urmează să aibă loc în toamna anului curent, în cadrul Adunării Generale ONU. Procedura prevede selectarea candidaţilor de către un Comitet autorizat de Adunarea Generală ONU şi înaintarea acestora statelor-membre.

Pentru noul mandat, se va da preferinţă candidaților din Europa de Est, în prezent conturându-se un consens ca cel de-al 9-lea secretar general al ONU să fie o femeie, având în vedere că anterior această înaltă funcţie a fost deţinută doar de bărbaţi.

În cadrul campaniei au fost nominalizate opt femei. Natalia Gherman va concura cu două reprezentante ale Bulgariei, două ale Croației, două ale Lituaniei și una din Georgia.

Comitetul de selectare a decis că fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, ar fi un candidat potrivit pentru această înaltă funcţie datorită impactului major al activităţii profesionale asupra populaţiei R. Moldova și aportul pe care l-a avut la negocierea Acordului de Asociere şi Zonei de Comerţ Liber cu UE şi a prevederilor regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul european.

Mandatul actualului Secretar General al ONU, Ban Ki-moon, expiră la sfârșitul anului curent.

Sursa: Ziarulnaționa.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *