Moldova va avea mai multe beneficii după crearea Zonei de Liber Schimb cu UE
Republica Moldova va avea mai multe beneficii de la crearea Zonei de Liber Schimb cu UE decât de la aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Liberul schimb cu UE va duce la micşorarea preţurilor şi majorarea competitivităţii, pe când în Uniunea Vamală preţurile vor fi în creştere. La această concluzie au ajuns autorii raportului „Quo vadis Moldova: Integrarea europeană, integrarea euroasiatică sau status quo?” lansat marţi, 10 septembrie, de către Centrul analitic independent „Expert-Grup”, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
Unul dintre autorii raportului, Adrian Lupuşor, expert economic, a spus că opţiunea aderării Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător este mai binevenită pe motiv că aceasta ar facilita accesul producătorilor autohtoni pe piaţa comunitară, fără a exclude participarea în cadrul Acordului de comerţ multilateral cu ţările CSI. Astfel, spune expertul, Republica Moldova va putea avea concomitent regim comercial facilitat cu ambele pieţe importante din punct de vedere strategic, precum şi cu Turcia, care în 2013 a devenit a 3-a cea mai importantă destinaţie pentru exporturile moldoveneşti.
Adrian Lupuşor a subliniat că o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va avea doar efecte negative pentru ţară, agenţii economici moldoveni vor pierde accesul spre piaţa UE, iar economia ţării se va micşora cu circa 4%.
Alt autor al raportului, expertul Alexandru Fală, a remarcat că Federaţia Rusă promite un bonus energetic de 30% statelor care vor adera la uniunea euroasiatică, dar ieftinirea gazului nu va compensa creşterea preţurilor la alte produse din cauza tarifelor vamale mai înalte. Expertul a mai spus că Republica Moldova va fi nevoită să se racordeze la politicile tarifare ale Federaţiei Ruse, care practic dictează regulile de joc în cadrul uniunii euroasiatice.
Denis Cenuşă, coautor al raportului, s-a referit la efectele asupra migraţiei. El spune că în Uniunea Europeană moldovenii se vor putea angaja nediscriminatoriu, vor fi respectate mai multe principii, vor fi protejate drepturile migranţilor, iar autorităţile vor promova emigrarea circulatorie. Pe când acordurile de aderare la Uniunea Vamală au lăsat o fereastră discriminatorie, şi anume o cotă a numărului de migranţi. Autorul a spus că dacă Moldova se va alătura Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, atunci va fi nevoită să abandoneze comunitatea energetică, iar Federaţia Rusă îşi va păstra monopolul energetic în ţară.
Autorii raportului au mai spus că şi interesul mediului de afaceri din stânga Nistrului este în Uniunea Europeană, deoarece 50% din mărfurile produse în regiune se exportă în UE. Experţii consideră că economia fragilă a regiunii transnistrene va avea de suferit dacă se va distanţa de comunitatea statelor europene. Raportul integral poate fi văzut pe pagina „Expert-Grup” şi a fost realizat cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova, în colaborare cu Agenţia de presă IPN.
Sursa: www.ipn.md