Militarii trec sub tăcere cazurile de maltratare

Împuşcarea mortală a unui militar în termen de către un coleg aflat la post la o unitate militară de la Bălţi, tragedie ce are loc la nici o lună de la un alt caz tragic în care un militar a fost găsit mort în apropierea bazei militare de la Bulboaca, readuce în atenţia opiniei publice problema drepturilor militarilor înrolaţi în Armata Naţională.

Experţii Asociaţiei Promolex, care monitorizează de un an respectarea drepturilor militarilor în termen din cadrul Armatei Naţionale, în cadrul unui proiect regional, spun că cele mai dese abuzuri sesizate de militari sunt relaţiile nestatutare şi probleme de siguranţă. Totuşi, sesizările de la ostaşi, dacă şi sunt înregistrate, nu arată nici pe departe situaţia reală, întrucât militarii, de cele mai dese ori, trec sub tăcere cazurile de maltratare, presiuni psihologice, umilinţe la care sunt supuşi de către colegi sau superiori, afirmă juristul Promolex, Alexandru Zubco:
2EB36658-9A6A-4825-834F-98BD347665E4_w268_r1„Militarii au posibilitate să sune la linia fierbinte, în fiecare unitate este telefon, au dreptul la un anumit număr de minute gratuite pentru convorbiri în intimitate, dar ei nu comunică despre umilinţele, tortură, prin care trec. Dacă îi întrebi de relaţii nestatutate, tortură, nici un soldat n-o să-ţi spună că, da, a trecut prin asta. Poate dacă a comunicat rudelor şi acestea au sesizat cazuri sau au loc astfel de accidente, care deja nu mai pot fi tăinuite. A-i pedepsi pe cei vinovaţi nu e şi soluţia, trebuie să se elimine cauzele…În fiecare an sunt înregistrate cazuri tragice. Fiecare părinte îşi dă copilul în grija statului şi nu-şi doreşte să-l vadă schilodit sau şi mai grav…”

Sursa: europalibera.org 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *