Mersul implementării Strategiei de dezvoltare a societății civile 2018-2020 abordat în cadrul unei ședințe a Consiliului ONG cu instituțiile de resort

Pe data de 16.10.2018, urmare a unei solicitări a Consiliului ONG a fost organizată o ședință  cu reprezentanții Cancelariei de Stat, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Agenția de Servicii Publice, Centrul de Implementare a Reformelor și  cu consilierul de nivel înalt al UE pentru relația Guvernului cu societatea civilă, Ancuța Vameșu.

În cadrul ședinței s-a discutat și a fost abordat mersul implementării Strategiei de dezvoltare a societății civile pentru perioada 2018-2020 (SDSC), în special a Obiectivului general 2 din Planul de acțiuni pentru implementarea SDSC.

Membrii prezenți ai Consiliului ONG au accentuat necesitatea perfecționării mecanismului de redirecționare a 2% din venitul persoanelor fizice și a asigurarării funcționării eficiente a acestuia. A fost inițiată o solicitare instituțiilor de resort întru modificarea Regulamentului cu privire la mecanismul desemnării procentuale și a Formularului CET15 astfel încât să existe posibilitatea ca și liberii profesioniști să poată direcționa 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizațiile neguvernamentale care acționează în interes public şi către entitățile religioase.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost necesitatea creării unui grup de lucru pe lângă Cancelaria de Stat sau Ministerul Finanțelor care ar colabora cu alte ministere pentru a lucra și a asigura implementarea cu succes a Obiectivului general 2 din Planul de acțiuni întru implementarea SDSC. Reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai Cancelariei de Stat au specificat că se va examina posibilitatea creării acestui grup de lucru.

Participanții la ședință au demarat consultări și asupra subiectelor ce se referă la contractarea socială, mecanismul de impozitare a ONG-urilor și posibilitatea creării unor mecanisme pentru susținerea OSC de către stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *