Mai multe ONG-uri cer să rămână nemodificat Regulamentul de numire a directorilor de şcoli

Reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale consideră că proiectul de modificare a Regulamentului privind ocuparea funcţiei de director în instituţiile de învăţământ general, propus de noua echipă a Ministerului Educaţiei, anihilează eforturile depuse până acum, orientate spre instituirea unui sistem bazat pe merit. Potrivit ONG-iştilor, riscurile la care va fi expus sistemul educaţional în cazul aplicării acestor modificări sunt majore. Cele 16 ONG-uri care au venit cu o reacţie la proiectul înaintat cer ministerului să-şi retragă propunerile şi să ia măsuri urgente pentru implementarea sistemului de selectare a directorilor conform regulamentului aprobat în martie anul curent.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a declarat, la o conferinţă de presă la IPN, că modificările propuse anulează conceptul promovat de echipa anterioară a ministerului. Una dintre ele se referă la eliminarea limitei de 6 luni a mandatului de director interimar. În opinia ONG-iştilor, astfel este permisă situaţia în care o instituţie de învăţământ poate fi condusă pe parcursul unui termen nelimitat de către un director interimar. Astfel, instituţia este supusă riscului de a fi lipsită de un management eficient şi pe termen lung, iar managerul poate fi supus presiunilor de orice fel sub ameninţarea demiterii.

O altă modificare propusă se referă la eliminarea completă a etapei de evaluare în scris, testarea şi certificarea competenţelor de către Inspectoratul Naţional Şcolar. Potrivit ONG-iştilor, această etapă de evaluare a candidaţilor la funcţia de director este o procedură online de testare, una care ar putea asigura imparţialitatea evaluării şi ar diminua factorii politici şi corupţionali. Încă o propunere contestată este anularea obligativităţii atingerii unui standard minim de competenţe profesionale şi manageriale pentru candidaţii la funcţia de director.

Arcadie Barbăroşie a menţionat că, în opinia sa, prin înaintarea acestor modificări noua echipă a ministerului îşi doreşte să controleze politic numirile în funcţiile de directori. Directorii ar putea fi forţaţi să promoveze în colective un anumit comportament în campaniile electorale. La fel, este vorba de exercitarea presiunilor asupra directorilor, de reinstalarea anumitor scheme corupţionale în cadrul instituţiilor.

Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Cezar Gavriliuc, a declarat că actuala echipă ministerială îşi doreşte să aprobe aceste modificări peste noapte, fără a se consulta cu societatea civilă, dar şi cu cei vizaţi de aceste modificări. La fel acestea sunt înaintate în perioada estivală, în care lumea este în concediu. Cezar Gavriliuc a mai spus că aceste iniţiative provoacă îngrijorări privind mersul reformelor de mai departe.

Printre ONG-urile care susţin retragerea proiectului se numără Alianţa ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei, ADEPT, CReDO, Expert-Grup, Motivaţie, Transparency International – Moldova etc.

Sursa: IPN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *