Mai multe femei în Parlament și Guvern? „Ele nu sunt atât de corupte ca bărbații”

Femeile ar putea avea o cotă de reprezentare de cel puțin 40 la sută în Guvern și Parlament. În acest context, au fost aprobate modificări și completări la o serie de legi, precum cea cu privire la Executiv și cea privind adoptarea Regulamentului Parlamentului. Propunerile au fost elaborate în conformitate cu recomandările Comitetului ONU pentru egalitate, Consiliului Europei și ale agențiilor specializate.

Prim-ministrul Iurie Leancă afirmă că participarea femeilor în luarea deciziilor va îmbunătăţi şi mai mult calitatea procesului de guvernare. „Consider că este o iniţiativă absolut necesară. Cota va spori reprezentarea femeilor în funcţii decizionale publice şi politice, astfel ca vocea lor să fie auzită şi nu doar reprezentată. De asemenea, prin susţinerea acestei iniţiative ne onorăm un angajament din Programul de guvernare şi Acordul de Asociere cu UE”, spune Leancă.

Totuși, reprezentanții societății civile rămân rezervați vizavi de această decizie și cred că, până la alegeri, s-ar putea ca aceste cote să rămâna așa cum erau. „Cu tot respectul pentru Guvern, dar colegii din partide s-ar putea să nu voteze aceste două documente mari în Parlament și atunci intrăm în electorală așa cum intrăm, mai ales că a rămas jumătate de an până la alegeri și, respectiv, cotele ar putea să nu fie votate. Aceste lucruri se întâmplă, pentru că bărbații din Parlament se consideră tătucii neamului și lor le este mai greu să înțeleagă că femeile și bărbații se completează ca și capacități și atunci ar trebui să existe această prevedere, în care niciun gen din cele două să nu fie mai puțin de 40 la sută în Guvern sau Parlament”, a declarat secretarul Consiliului Național de Participare, Antonița Fonari.

În același timp, Guvernul a avizat pozitiv o iniţiativă legislativă a unui grup de deputaţi, în frunte cu vicepreşedinta Parlamentului Liliana Palihovici, care prevede o cotă de reprezentare a femeilor în listele electorale ale partidelor politice de cel puţin 30 de procente. „Unor partide politice le este foarte greu să ia femei în politică, pentru că sunt misogini și, în al doilea rând, pentru că femeile nu sunt atât de corupte ca bărbații și nu plătesc locul lor în Parlament sau în Guvern așa, cum o fac bărbații ”, a mai adăugat Fonari.

studiu-procentul-functiilor-ocupate-de-1329b-300x244

Sursa: www.ziarulnational.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *