LIPSA DE TRANSPARENȚĂ ÎN PROCESELE DE PRIVATIZARE ȘI DE ACHIZIȚII PUBLICE ÎNGRIJOREAZĂ SOCIETATEA CIVILĂ

”În Republica Moldova avem o situație alarmantă, inadecvată și neconformă standardelor internaționale în ce privește asigurarea transparenței în procesul de achiziții publice și privatizare a proprietății statului. Acest lucru ridică la maxim riscul de corupție, duce la lipsa încasărilor la bugetul public, stimulează dezvoltarea competiției neloiale și a tendințelor monopoliste și, în ultimă instanţă, duce şi la majorarea prețurilor pentru consumatori”, a declarat astăzi, în cadrul unei dezbateri publice, președintele Consiliului Național de Participare (CNP), Sergiu Ostaf.

În opinia sa, în ultimii 5 ani nu au fost înregistrate progrese în asigurarea transparenței proceselor de achiziții publice și de privatizare a bunurilor statului, iar responsabile de acest lucru ar fi ministerele Economiei și Finanțelor, Agenția Achiziții Publice și Agenția Proprietății Publice. ”În opinia noastră, toate privatizările care au avut loc fără respectarea legii cu privire la transparența decizională pot fi lovite de nulitate, iar contractele pot fi contestate în instanța de judecată ”, a spus Sergiu Ostaf.

Membrii CNP afirmă că în prezent există o ”asimetrie informațională” în ce privește publicarea informațiilor despre concursurile de achiziții publice și cele de privatizare, datele fiind publicate dispersat și incomplet, ceea ce face imposibilă urmărirea întregului proces. Acest lucru se întâmplă, mai afirmă membrii CNP, pentru că nu toți funcționarii înțeleg să se conducă expres de Legea cu privire la transparența decizională și acţionează doar după Legea achizițiilor publice și cea referitoare la privatizare.

”Actualmente sursa principală de informații despre achizițiile publice este portalul guvernamental tender.gov.md. Aici găsim doar informații despre procedurile inițiate și contractele încheiate. Lipsesc însă detaliile contractului sau descrierea obiectului. Nu sunt menționate la nicio etapă companiile care au participat la licitație, se indică doar câștigătorul. Nu sunt menționați fondatorii sau companiile afiliate întreprinderii câștigătoare. Și, cum această informație ulterior e mai greu de obținut, este imposibil de verificat dacă una și aceeași companie câștigă mai multe licitații la rând. În plus, pe tender.gov.md nu sunt publicate și informații despre licitațiile anunțate de administrațiile locale”, a spus Elena Terzi, membră a CNP.

În cazul procesului de privatizare a proprietății statului, membrii CNP spun că situația e și mai dificilă, întrucât legislația prevede doar două modalități de asigurare a transparenței – livrarea informației la solicitare și aflarea ei din raportul anual al Agenției Proprietății Publice. ”Singura informație disponibilă pe saitul Agenției Proprietății Publice este lista obiectelor propuse la privatizare pe ani. Listele participanților la concurs nu sunt disponibile, lipsesc listele agenților economici câștigători, clauzele contractelor etc. Astfel, așa se întâmplă că aflăm rezultatele licitațiilor post-factum, atunci când nu mai putem influența procesul cu nimic”, a mai spus Elena Terzi.

Președintele CNP, Sergiu Ostaf, spune că Guvernul ar putea elimina aceste lacune în câteva luni, întrucât nu este nevoie de suport financiar sau de modificări legislative. ”Este nevoie doar de voință politică și de existența unui mesaj clar din partea clasei politice precum că își dorește un nivel de transparență a achizițiilor publice similar celor din țările europene”, a concluzionat Sergiu Ostaf.

La dezbaterea publică „Promovarea transparenţei licitaţiilor publice şi privatizării bunurilor publice” au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor de stat responsabile de achizițiile publice, însă nimeni nu a răspuns invitației. Dezbaterea, organizată de Consiliul Naţional pentru Participare, Consiliul ONG, Alianţa Anticorupţie, Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte, face parte din campania de o săptămână „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării: 7 zile – 7 priorităţi”. Portalul www.moldovacurata.md este partenerul campaniei.

Sursa: http://www.moldovacurata.md/initiativa-civica/la-zi/lipsa-de-transparenta-in-procesele-de-privatizare-si-de-achizitii-publice-ingrijoreaza-societatea-civila

Pentru a viziona conferinața de presă accesați: http://www.ustream.tv/recorded/50089064

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *