Legea privind controlul tutunului, publicată în Monitorul Oficial
Legea privind controlul tutunului a fost astăzi publicată în Monitorul Oficial, însă cele mai drastice măsuri pentru a preveni consumul de tutun intră în vigoare abia din 2016 și 2018. Prevederile care intră în vigoare de astăzi sunt cele care au fost și în vechea lege antitutun, după ce noua normă a fost adoptată de deputați pe 29 mai 2015.
Așadar, principalele modificări care țin de interzicerea fumatului în spații închise și semi-închise intră în vigoare abia pe 31 mai 2016, scrie realitatea.md. Fumătorii înrăiți trebuie să mai știe că va fi interzis fumatul și în stațiile de transport public şi la distanţa de 10 metri de acestea, pe stadioane şi arene în timpul evenimentelor.
De asemenea, gradual vor intra în vigoare prevederile ce țin de interzicerea oricărie forme de comercializare a țigărilor minorilor, inclusiv comercializarea online. La fel, vor fi interzise ţigările cu arome.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare prevederea legată de interzicerea totală a publicităţii la ţigări sau formă de promovare a fumatului, iar peste trei ani va intra în vigoare prevederea ce ţine de afişarea pictogramelor pe pachetele de ţigări. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018, producătorii de țigăti vor fi obligați să publice pe pachetele de ţigări avertizări despre dauna fumatului, însoţite de pictograme.
Această prevedere intră în vigoare abia peste trei ani pentru ca producătorii să reușească să epuizeze stocurile de țigări fără pictograme și informații despre dauna fumatului plasate deja pe piață. Totodată, se va interzice orice contribuţie voluntară a industriei tutunului la diferite acţiuni.
Cei care totuși vor încălca legea și vor fuma în locuri interzise riscă amenzi între 1.000 – 1.400 de lei. Așadar, persoanele care vor fuma pe teritoriul instituțiilor medico-sanitare, a instituțiilor de învățământ, a adminitrației publice centrale și locale și pe teritoriile aferente acestora, în raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid și de la locurile/instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și pentru locurile de muncă, în transportul public și în stațiile de așteptare și în raza de 10 metri de la acestea, în parcurile și terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, piețe și alte spații publice deschise pe durata evenimentelor publice vor fi sancționate financiar.
Iar pentru expunerea vizibilă a produselor de tutun se vor aplica sancţiuni de la 2.400 la 3.000 de lei, dacă e vorba de persoane fizice, și de amenzi de 8.000 până la 9.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice și persoane cu funcţie de răspundere.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, circa 25% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt fumători activi, iar anual se înregistrează circa 4500 de decese cauzate de boli asociate consumului de tutun. Ţara suportă anual pierderi de peste 1 miliard de lei pentru tratarea bolilor provocate de fumat.
Sursa Bani.md