Legea antitutun a fost VOTATĂ

Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală Legea privind controlul tutunului. Proiectul ce are drept scop protejarea populaţiei de efectul fumatului şi expunerea la fum a fost susținut cu votul a 69 de deputați în Parlament, cu excepția celor comuniști care nu s-au prezetat la ședința de astăzi a Legislativului. Documentul va intra în vigoare peste o lună după adoptare, iar fumatul în localurile publice închise urmează a fi interzis în totalitate peste un an, începând cu 31 mai 2016. Aceasta interzice fumatul în spațiile închise şi semiînchise, la locul de muncă, în transportul public, în stațiile de așteptare a transportului și la cel puțin zece metri de acestea, pe terenurile de joacă pentru copii și în apropierea acestora, pe stadioane sau în piețe.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, unicul deputat comunist prezent în sală, principalele prevederi ale proiectului de lege se referă la următoarele aspecte:

– excluderea riscului expunerii nefumătorilor la fumul de tutun prin asigurarea spațiilor publice închise libere de fumul de tutun;

– responsabilizarea managerilor, proprietarilor de spații publice, de a asigura implementarea reglementărilor legislative;

– fortificarea instrumentelor legale de excludere a accesului minorilor la produse de tutun – în acest sens se propune excluderea intransigentă a oricăror posibilități de a vinde tutun minorilor;

– interzicerea vânzării online a produselor de tutun;

– stabilirea reglementărilor pentru amplasarea chioșcurilor care comercializează produse de tutun în preajma instituțiilor de învățământ;

– excluderea speculațiilor directe și indirecte cu privire la atractivitatea fumatului prin stabilirea reglemenărilor referitoare la publicitatea și sponsorizarea produselor de tutun;

– introducerea reglementărilor de țin de etichetarea produselor de tutun pentru a evita aparențele false asupra sănătății;

– asigurarea că pe piața internă nu vor fi plasate produse de tutun sub formă de jucării, produse alimentare, așa cum s-a mai întâmplat în Republica Moldova;

Agenții economici care vor permite fumatul în spații închise și semi-închise vor fi amendați cu cel puțin șapte mii de lei. Persoanele care vor fuma în transportul public, în stații sau în apropierea terenurilor de joacă vor primi amenzi cuprinse între 1 000 și 1 400 de lei.

După intrarea în vigoare a noilor prevederi, va fi interzisă amplasarea gheretelor unde se vând produse de tutun la mai puțin de 50 de metri de instituțiile de învățământ şi medico-sanitare. De asemenea, distanța dintre gherete va trebui să fie de cel puțin 200 de metri.

Țigările nu vor putea fi vândute persoanelor sub 18 ani, iar dacă vânzătorul are dubii privind vârsta cumpărătorului va trebui să solicite un act de identitate, iar acesta va fi obligat să-l prezinte. Încălcarea acestei reguli va fi sancționată cu amendă de la cinci mii la șase mii de lei.

De asemenea, va fi interzisă comercializarea produselor din tutun în unitățile de comerț între orele 22.00 și 8.00, așa cum este în cazul băuturilor alcoolice.
Noua lege interzice vânzarea în R. Moldova a țigărilor care conțin mai mult de 10 mg de gudron, 1 mg de nicotină sau 10 mg de monoxid de carbon per țigaretă, dar și a articolelor de tutungerie cu diverse arome.

Deputații au modificat și legea publicității, este interzis publicitatea la țigări la posturile de televiziune și radio, pe internet sau în cinematografe. Pe fiecare pachet de țigări urmează a fi scris avertismentul: „fumatul ucide – renunțați acum” și mesajul informațional: „fumul de tutun conține mai mult de 70 de substanțe care provoacă cancer”. Avertismentul va acoperi cel puțin 50% din suprafața pachetului.

Difuzarea publicității în favoarea produselor de tutun se sancționează cu amendă de până la trei mii de lei în cazul persoanelor fizice și de până la zece mii de lei pentru persoane juridice.
Agenții economici care produc sau importă țigări vor fi obligați să prezinte Centrului Național de Sănătate Publică, până la 30 mai, informații în format electronic privind cantitățile de tutun utilizate la fabricarea produselor, volumele anuale de vânzări pentru fiecare marcă de produs, partenerii de afaceri la import și export și adresele lor. Ne-prezentarea acestor informații va fi sancționată.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Producătorii sau importatorii care mai au stocuri de țigări vor trebui să se debaraseze de marfă în cel mult un an. Ulterior, toate pachetele de țigări vor trebui să conțină avertismentele corespunzătoare.
Potrivit statisticilor, Republica Moldova este una dintre țările cu cele mai înalte nivele ale mortalității cauzate de tutun din Europa.

Ziua antitutun este sărbătorită anual la data de 31 mai.

Sursa:Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *