Legea anti-tutun provoacă reacții aprinse în emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Hotineanu, susține că proiectul de Lege al Guvernului ce se referă la controlul tutunului are mai multe carențe, iar una dintre îngrijorările fostului ministru al Sănătății se referă la țigările contrafăcute.

În replică, directorul de politici și strategii la Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului de la Bruxelles, Cornel Radu-Loghin spune că țigările ucid, indiferent că sunt bune sau contrafăcute. Dezbaterea s-a dat la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Sunt multe țări europene în care nu se fumează în locurile publice. Când spuneți sănătate, dle Hotineanu, după asta nu mai spuneți dar. După sănătate nu mai există niciun interes economic, când sunteți bonav, vă gândiți cum să vă faceți sănătos. Nu există țigări bune și țigări proste, țigările ucid, contrafăcute sau normale. Dacă spuneți că sunteți medic, grija dvs nu este industria sau ce vă trimite organizația vămilor, sunt chestii care nu țin de sănătate”, a declarat Cornel Radu-Loghin.

În același timp, demnitarul s-a arătat îngrijorat de produsele contrafăcute care ar putea apărea în urma adoptării acestei Legi. Deși este președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Hotineanu spune că are misiunea să îi convingă pe petiționari, adică cei din industria tutunului, să accepte documentul.

„Comisia susține integral proiectul, dar ce facem când apare produsul contrafăcut, când îl vindem de sub tejghea. Țigările contrafăcute nu sunt verificate conform calității. Dacă vine o lege care interzice total producția tutunului în R. Moldova eu voi vota și cu picioarele, nu doar cu mâinile. Taxa pentru viciu este foarte importantă și nu o regăsim în acest proiect. Trebuie sancționat fumătorul prin preț”, a declarat fostul ministru.

În replică expertul de la Bruxelles susține că fumătorul nu trebuie sancționat, el trebuie ajutat să se lase de fumat. „Nu începem un război între fumători și nefumători, fumătorii sunt prietenii noștri, trebuie să să îi ajutăm să aibă un stil de viață sănătos și ăsta e rolul unui medic în primul rând”, a punctat Cornel Radu-Loghin.

„Nu speculați cu cuvântul „sănătate” cu un doctor. Chiar nu aveți deloc dreptate. Nu etichetați Moldova cu „Evul Mediu”, a replicat Hotineanu.

UNIMEDIA precizează că Legea privind controlul tutunului a fost aprobată de Guvern în luna decembrie 2013. Cele mai importante prevederi ale documentului sunt interzicerea vânzării țigărilor în locuri publice, interzicerea totală a publicității și a finanțării proiectelor sociale sau culturale. Totodată, pachetele de țigări urmează să conțină avertismente privind dauna fumatului pe cel puțin 65 la sută din suprafața pachetului de țigări, iar aromele vor fi și ele interzise. Acum documentul se află în Parlament și este dezbătut în Comisii.

video-hotineanu-as-vota-si-cu-picioarele-pentru-interzicerea-productiei-tutunului-in-r--moldova--reactii-aprinse-in-emisiunea-albinegru-1403708012

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *