Lansarea Săptămânii Naționale a Voluntariatului 2014

Capitala Națională a Tineretului 2014 a fost gazda evenimentului de lansare a  Săptămânii Naționale a Voluntariatului – „Hai în gașca voluntarilor!”, ediția a VIII-a, care a demarat duminică, 19 octombrie 2014, în sala de festivități a Liceului Teoretic “Petru Rareș”, din orașul Soroca. Reprezentanți ai societății civile, ai administrației publice centrale și locale, reprezentanți ai etniei rome au îndemnat cetățenii să fie activi și să transforme voluntariatul într-un mod de viață.

Directorul Executiv interimar al Asociaţiei obşteşti „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, care efectuează munca de Secretariat în cadrul Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat (Coaliţia Voluntariat), Nicolae Procopie, a specificat că, deși are rădăcini vechi, voluntariatul, prin gesturi mici, poate obține schimbări miraculoase.

Pe parcursul săptămânii curente, în toată țara, în special în 10 localități din republică, se vor desfășura activități de voluntariat, menite să aducă schimbări pozitive în societate. Potrivit lui Nicolae Procopie, acțiunile de caritate vor fi îndreptate atât către tineri, cât și către persoanele în etate. ”Intenționăm să realizăm cu implicarea activă a cetățenilor, a mass-mediei, persoanelor publice, campanii de salubrizare, dezbateri pe domeniul voluntariat, acțiuni de binefacere, șezători, lecții publice și alte activități, la care pot lua parte orice doritor”, a concretizat Nicolae Procopie.

Viceministrul Tineretului și Sportului, Sergiu Stanciu, a menționat că ministerul pe care îl reprezintă promovează Legea Voluntariatului și încearcă să o implementeze la justa ei valoare. „În țările unde se practică intens voluntariatul, nivelul de trai al populației este mai ridicat. Pentru o faptă bună, nu primim nici o recompensă. Însă, starea de bine și experiența acumulată în urma actelor de voluntariat, nu poate fi obținută pe alte căi. Noi încercăm să instituționlizăm aceste inițiative, care, trebuie să vină din partea fiecărei comunități în parte”, a subliniat Sergiu Stanciu.

O susținătoare a activităților în bază de voluntariat este și Primarul orașului Soroca, Elena Bondarenco, care a menționat, în cadrul conferinței de lansare a Săptămânii Naționale a Voluntariatului că, voluntarii realizează munca pe care nu o pot efectua din anumite considerente instituțiile publice. „Voluntariatul este o ocazie de a face cunoștință cu oameni noi și de a acumula experiență”, a reiterat în discursul său, Elena Bondarenco. Pe lângă acestea, în cuvântul său de salut, Președintele Raionului Soroca, Victor Său, a specificat că această experiența este de neînlocuit la angajarea în câmpul muncii.

Președintele Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, Ion Babici, care deține o experiență vastă în domeniul voluntariatului, a spus că, „munca de voluntariat schimbă atitudinea cetățeanului în raport cu țara și cu orașul în care trăiește. Însuși acțiunea de a face voluntariat neapărat va produce o schimbare”.

Vă reamintim că, Săptămâna Națională a Voluntariatului 2014 se desfăşoară în perioada 19 – 26 octombrie 2014 în toate raioanele din Republica Moldova, unde se vor organiza peste 100 de activități de voluntariat.

Săptămâna Națională a Voluntariatului a fost organizat pentru prima dată în Republica Moldova în 2007 la inițiativa Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţii de voluntariat (Coaliţia Voluntariat) pe baza modelelor din SUA, Canada, Australia şi România. Precizăm că, Legea Voluntariatului a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 24 septembrie 2010. Potrivit acestei legi, voluntarul va primi certificatul nominal de voluntariat, scrisoarea de recomandare şi carnetul de voluntar, în baza cărora orele de voluntariat vor fi considerate de angajator ca experienţă de muncă, și vor conta la înmatricularea în instituţiile de învăţământ superior, la oferirea de burse sau la cazarea în cămine studenţeşti.

Activitatea dată este realizată de către Asociația ”Tinerii pentru Dreptul la Viață”, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, în cadrul Proiectului „Promovarea voluntariatului prin extinderea activităților de voluntariat în rândul tinerilor”, din programul de Granturi 2014 lansat de Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

Sursa: http://www.youthsoroca.md/?mod=news&new_id=1413806832

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *