La început de drum: cât de eficient este Consiliul anti-discriminare

De cinci luni , funcţionează , teoretic, Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, structură creată pentru a asigura aplicarea controversatei legi anti-discriminare. Astăzi, Consiliul a anunţat nu numai că este funcţional, dar şi că a luat două decizii în cazuri de discriminare. Alla Ceapai relatează: 

Deşi, deocamdată, nu are suficienţi experţi, un sediu dotat cu cele necesare şi nici măcar o linie fierbinte, Consiliul anti-discriminare a început din luna octombrie să recepţioneze primele plângeri pe cazuri de discriminare. Are pe rol 16 dosare, pe altele două a pronunţat deciziile. În primul caz este vorba de o plângere depusă de poliţistul Ruslan Saachian împotriva conducerii Ministerului de Interne. Consiliul a constatat că poliţistul care este de originea armeană nu a fost discriminat pe criterii etnice, însă a fost hărţuit la locul de muncă pe criteriu de opinie. Prin urmare, au fost înaintate mai multe recomandări MAI, spune membra Consiliului, avocata Doina Ioana Străisteanu:

„Am solicitat, în primul rând, să oprească toate acţiunile de hărţuire asupra dumnealui pe viitor. Am solicitat să ne informeze despre măsurile planificate de ei a fi luate pentru a preveni hărţuirea asupra oricărei alte persoane în cadrul MAI.”

În cel de-al doilea caz, membrii Consiliului s-au autosesizat şi au constatat că avocata Rodica Cojocar s-a condus de prejudecăţi în privinţa unei victime de la Spitalul de psihiatrie din Bălţi, refuzând să-i ofere asistenţă juridică garantată de stat. Din nou, avocataDoina Ioana Străisteanu:

Am solicitat Uniunii Avocaţilor şi Consiliul naţional de asistenţă juridica garantată de stat să sancţioneze disciplinar avocata pentru performanţă slabă.”

În deciziile pe care le ia, Consiliul constată dacă discriminarea a avut loc sau nu, şi poate face recomandări. Instituţia nu poate însă aplica şi sancţiuni. Pentru aceasta faptele de discriminare ar urma să fie dovedite şi în faţa unei instanţe de judecată. Mai mulţi apărători ai drepturilor omului au spus în repetate rânduri că un Consiliul care nu are pârghii de sancţionare are din start o autoritate ştirbită. De altă părere sunt membrii Consiliului. Doina Ioana Străisteanu crede că deşi instituţia nu poate aplica sancţiuni, are suficiente pârghii de a preveni şi elimina cazurile de discriminare prin recomandările pe care le formulează:

„Pentru că şi Dvs. nu cunoaşteţi pe deplin ce înseamnă discriminare şi cum să înţelegi când are loc cu adevărat o situaţie de discriminare… De aceea, primul lucru care noi ni l-am propus imediat cum am fost toţi 5 aleşi de Parlament e să formulăm extensiv celor care au călcat strâmb. Noi putem trimite materialele la procuratură dacă este vorba despre o infracţiune. Articolul 176 din Codul penal sancţionează penal discriminarea.”

Autoritatea anti-discriminare are şi pârghii de a monitoriza dacă îi sunt respectate recomandările, cei vizaţi sunt obligaţi timp de 10 zile să prezinte Consiliului acţiunile ce au fost întreprinse. În caz contrar, Consiliul poate întocmi procese verbale, solicitând sancţionarea acestora. Preşedinta instituţiei, Oxana Gumennaia, spune că, dacă va fi nevoie, legislaţia ar putea fi modificată, astfel încât instituţia să poată aplica sancţiuni pentru cazuri de discriminare:

„După şase luni de activitate, dacă o să constatăm că avem strictă şi urgentă nevoie de a schimba legislaţia, o să intervenim.”

Consiliul anti-discriminare urma să-şi înceapă activitatea la începutul anului, când a intrat în vigoare legea privind asigurarea egalităţii adoptată cu întârziere după protestele unor grupuri religioase. Activitatea Consiliului a început însă abia peste jumătate de an, când parlamentarii, după repetate amânări, au numit membrii noii instituţii. După părerea experţilor, din moment ce Consiliul va lansa şi linia fierbinte, cel mai probabil la finele acestei luni, victimele vor prinde curaj pentru a se plânge autorităţilor de acte de discriminare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *