Judecată „Tutun CTC” vs Antonița Fonari. Negruță: Un dosar menit să închidă gura!
Vicepreședinta Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Antonița Fonari, a fost atacată în judecată de către directorul „Tutun-CTC”, Ala Sârbu, pentru declarațiile făcute în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.
Fonari a primit o cerere de chemare în judecată pentru că „informaţia expusă despre S.A. TUTUN-CTC şi despre conducerea aceștia, nu corespunde realităţii, este falsă prin ce a fost grav ştirbită imaginea întreprinderii”. În replică, ultima declară că dosarul este de fapt o comandă a industriei tutunului.
„Îmi doresc împreună cu avocatul ca să stabilim un precedent: atunci când persoanele sunt date în judecată pentru anumite declarații, și în cazul când se dovedește că de fapt nu au lezat onoarea nimănui, să pretindă să le fie plătit timpul și avocatul”, a precizat Fonari.
Anterior, Antonița Fonari a declarat că dosarul pe numele său este o comandă politică sau o comandă din partea industriei tutunului. „Am impresia că cel mai eficient mod de a inhiba o persoană publică, fie un ministru, deputat sau activist civic, prin aceste ședințe de judecată. Am impresia că cei de la „Tutun CTC” știu foarte bine acest lucru. De fiecare dată am impresia că asta va fi ultima ședință, dar se anunță o altă ședință”, a adăugat vicepreședinta Consiliul Naţional pentru Participare.
Potrivit martorului chemat la proces, Veaceslav Negruță, fostul ministru al Finanțelor, acest dosar este o tactică de a inhiba persoanele care vorbesc despre situația în care se află industria tutunului din Republica Moldova.
„Este o situație în care „Tutun CTC” încearcă să închidă gura oamenilor activi din societate, care vociferează niște lucruri care sunt bine cunoscute. Este păcat că se cheltuie banul întreprinderii de stat, banul public, pentru astfel de situații care sunt impardonabile pentru situația noastră. Tot ceea ce a declarat Antonița Fonari a fost vociferat și de alte persoane. E vorba despre situația gravă la care se poate ajunge la „Tutun CTC”. Este incorect să porți oameni prin instanța de judecată, în loc să îți faci bine meseria. Dacă cineva își dorește ca acest activ să se ducă pe apa sâmbetei cum și altele, atunci e grav”, a precizat ex-ministrul.
De asemenea, Fonari a menționat în cadrul ședinței de judecată că tot ce a declarat despre „Tutun CTC” cunoaște din presă. „Este foarte clar pentru mine și aceasta am încercat să explicăm în cadrul ședinței de judecată că acțiunile care sunt imputate a fi defăimare în esență prezintă o opinie nemijlocit a doamnei Fonari cu privire la evenimente ce țin de gestionarea anumitor componente de către „Tutun CTC”, opiniile respective au o bază de valaore de judecată intemeiată și nu avut drept scop de a aduce lezări companiei”, a declarat avocatul Antoniței Fonari, Ion Schidu.
Avocatul companiei „Tutun CTC” a refuzat să ofere detalii cu privire la acuzațiile aduse la adresa Antoniței Fonari.
Istoric
Precizăm că, vicepreședinta Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Antonița Fonari, a fost atacată în judecată de către directorul „Tutun-CTC”, Ala Sârbu, în luna februarie 2014. Până la acest moment au avut loc câteva ședințe de judecată în acest dosar. În cadrul ultimei ședințe a fost audiat martorul din partea pîrîtului, ex-ministrul Veaceslav Negruța. Următoarea ședință a fost programată pentru data de 30 martie 2015.
Sursa: agora.md