„Interzicerea fumatului în spațiile publice va funcționa în R. Moldova pentru că există voinţa populației”

În R.Moldova, începând de marți, 31 mai, este interzis fumatul în spațiile publice. Astfel, intră în vigoare noile prevederi ale Legii privind controlul tutunului. Prin urmare, vor fi amendați cei care își vor aprinde o țigară în localuri, transportul public, în stațiile de transport, în parcurile de distracții și în preajma terenurilor de joacă pentru copii, pe stadioane și arene deschise pe durata desfășurării evenimentelor publice, în piețe și alte spații publice aglomerate. Fumătorii care vor încălca legea riscă amenzi de până la trei mii de lei moldovenești (cca 150 euro), iar proprietarii localurilor – până la 10 mii de lei, dacă vor admite fumatul la ei în local.

”Ideea care a fost promovată în Moldova și ce s-a întâmplat în ultimii ani, a fost un exemplu foarte frumos, când oamenii au conștientizat o problemă, că sunt mințiți de industria tutunului. De fapt, a fost o voință politică foarte puternică, evident cu provocări și de multe ori cu proteste și discuții aprinse cu societatea civilă, dar până la urma noile prevederi ale legii au fost adoptate. A fost voință și la nivel de Guvern, dar și de Parlament”, spune la RFI, Antonița Fonari, președinta Consiliului ONG-urilor din R.Moldova, care a promovat insistent proiectul de Lege privind controlul tutunului.

În ce măsură vor fi respectate noile prevederi prin care este interzis fumatul, am întrebat-o pe experta de la Chișinău? ”Proprietarii localurilor nu au alegere. Până acum ei puteau spune că au amenajate spații pentru fumători sau o masă pentru cei care pot să-și aprindă o țigară și o altă masă pentru nefumători. Noi asociem această situație cu un bazin – în partea dreapta poți să faci pipi, în partea stângă nu. Ori, dacă faci într-un loc, se răspândește în tot bazinul. Este exact această situație – aici fumez, acolo nu fumez. Fumul oricum se răspândește. Componentele cele mai agresive din fumul de tutun, nu pot fi evacuate nici prin cel mai sofisticat sistem de aerisire, iar aceste sisteme de aerisire costă extraordinar de mult. În cazul R.Moldova, partea bună cu legislația este că noi nu suntem obligați să creăm într-un spațiu locuri pentru fumători și nefumători. Evident că acum nu punem accent pe faptul că există sancțiuni. Pe noi ne interesează bunul simț al oamenilor. Dar atunci când există lege și prevederi foarte clare, ele totuși își fac efectul. Omul înțelege că nu pur și simplu îți fac din deget”, afirmă Antonița Fonari.

Trebuie spus că, cetățenii pot sesiza poliția cu privire la încălcarea Legii anti-tutun la 902, iar drept dovadă pot servi declarațiile martorilor, imaginile foto și video, inclusiv observațiile polițiștilor. Poliția a lansat un apel în adresa fumătorilor, să țină cont de noile prevederi ale legislației și să respecte persoanele din jurul lor. Autoritățile au instituit și o „linie fierbinte” unde pot fi anunțate cazurile de încălcare a legii.

”Oricine care merge într-un local, cu copii ori familia și vede că cineva fumează la masa vecină, poate face o fotografie cu telefonul mobil. Evident ca în fotografie să intre nu doar persoana care fumează, dar și ceva din spațiul ca apoi să poate fi identificat localul unde s-a întâmplat acest lucru”, continuă președinta Consiliului ONG-urilor din R.Moldova.

”Se împlinesc, de fapt, zece ani din viața mea, inclusiv un an încordat de judecăți cu industria tutunului în care, în orice clipă am crezut că este o cauză pentru care se merită tot acest efort. Am crezut în cetățenii țării și sunt foarte mândră de oamenii care amintesc în permanență că au mai rămas câteva zile sau o zi până când noile prevederi prin care este interzis fumatul, intră în vigoare. Oamenii cred acum în această lege și trebuie să înțelegem că cetățenii susțin democrațiile. Orice situație proastă este așa nu datorită politicienilor sau sistemului polițienesc. Ea este așa bună sau proastă acea situație pe cât de activi și responsabili suntem noi ca cetățeni”. ”Când a devenit o cauză a cetățenilor, au crescut și deputații pe acest segment. Eu cred că lucrurile vor funcționa pentru că există o voință foarte mare a populației”, consideră Antonița Fonari, președinta Consiliului ONG-urilor din R.Moldova.

Noile prevederi ale Legii anti-fumat sunt și criticate. Spre exemplu, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea că deși multe localuri au spații special amenajate pentru fumători, acestea nu vor putea fi folosite, iar clienții vor fi nevoiți să fumeze afară și există riscul ca ei să nu mai revină în local. Nemulțumiți de Legea privind controlul tutunului sunt și cei de la  Asociația Obștească „Fumătorii Responsabili” care au și elaborat o petiție, adresată  autorităților în care critică mai multe prevederi ale legii și au cerut să fie asigurate mai multe condiții pentru fumători. Și anume să fie obligate instituțiile publice să amenajeze locuri pentru fumat, să fie reglementate și permise fumuare în incinta spațiilor închise.

Potrivit noilor prevederi ale Legii privind controlul tutunului, angajatorii, autorităţile publice centrale şi locale aplică interdicţia fumatului pentru tot spaţiul administrat, cu afişarea avertismentului: „În această clădire/instituție/unitate fumatul este complet interzis”.De asemenea, proprietarii sau managerii spaţiilor publice, ai locurilor de muncă, ai mijloacelor de transport public, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, în care fumatul este interzis au obligaţia: să afişeze la intrare, în cel mai vizibil loc, în încăperi/spaţii/mijloacele de transport public semnul unic de interzicere a fumatului – o ţigaretă aprinsă într-un cerc roşu, barată de o linie roşie transversală –, care poate fi însoţit de avertismentul „Fumatul este interzis. Fumatul în încăperi/spații/transportul public contravine legii”.Totodată, proprietarii pot să să avertizeze persoanele care fumează în locuri interzise despre interdicţia fumatului, iar în cazul nerespectării interdicţiei, să anunţe poliţia.

Datele Ministerului Sănătății relevă că, fiecare a patra persoană din Republica Moldova este fumătoare, iar 70 la sută dintre consumatorii de tutun încep să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Anual se înregistrează aproape șase mii de decese, cauzate de consumul de tutun.

Sursa: www.rfi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *