Întâlnirea cu Conferința Organizațiilor Internaționale Neguvernamentale a Consiliului Europei

Astăzi reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din Republica Moldova au avut o întâlnire cu  Delegația ce reprezintă Conferința Organizațiilor Internaționale Neguvernamentale (OING-uri) a Consiliului Europei, care se află în vizită la Chișinău în perioada 9-13 noiembrie.

Delegația este formată din 5 reprezentanți ai Organizațiilor Internaționale Non-guvernamentale cu statut participativ pe lângă Consiliul Europei. Un număr de 325 ONG-uri Internaționale dețin acest statut și împreună formează Conferința OING-urilor, care este vocea unei societăți civile formalizate la nivelul Consiliului Europei. În prezent, una din principalele preocupări ale Organizaţiei constă în întărirea ONG-urilor şi a societăţii civile în noile state membre şi, la nivelul continentului, în dezvoltarea democraţiei participative. În acest scop, programele de cooperare ale Organizaţiei rezervă un loc important ONG-urilor partenere şi se referă în principal la reforma democratică.

Discuția a fost axată pe următoarele aspecte:

–       Instrumente legale de activitate care  permit ONG-urile să se  facă auziți și să participați la procesul de luare a deciziilor;

–       În ce etapă  a procesului decizional sunt ONG-urile consultate, modul  de desfășurare a procesul de consultare publică;

–       În ce măsură poziția, punctul de vedere a ONG-urilor sunt luate în considerare;

–       Acțiuni și recomandări ale ONG-urilor ca propunerilor lor sa fie luate în calcul în procesul de luare a deciziilor și să aibă un impact real asupra politicilor publice.

La eveniment au participat mai multe organizații non guvernamentale, printre care: Institutul de Politici Publice, Centrul CONTACT, Promo-LEX, Diaconia, Agentia pentru Dezvoltare Regională „Habitat”, Centrului de resurse „Dialog Pro”, Consiliul Național al Tineretului, Consiliul ONG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *