Industria tutunului îşi impune agresiv interesele în contextul politicilor promovate de Ministerul Sănătăţii
O dată în câțiva ani, cei mai mari concurenți din industria tutunului se reunesc pentru a-și apăra interesele în teritoriul Republicii Moldova. Până în prezent operatorii din industria tutunului au reușit să facă, foarte iscusit, lobby astfel încât cadrul legislative a fost impotent la capitolul protejarea sănătății populației în contextual reclamei și consumului de produse din tutun și alcool. Societatea civilă a protestat de mai multe ori față de faptul că Moldova a rămas una din puținele țări doar cu pretenții de a proteja dreptul la ocrotirea sănătății care este stipulate în Articolul 36 al Constituției Republicii Moldova.
Mai mulți operatori din industria tutunului au comunicat la timp cu autoritățile din Republica Moldova pentru a-și promova interesele. Aici remarcam că deputatul care a promovat activ LEGEA Nr. 278 din 14.12.2007 cu privire la tutun şi la articolele din tutun , elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost Valeriu Guma, căutat de Interpol pentru acte de corupție.
Pentru că în Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2012-2016, Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului și-a propus să finalizeze alinierea legislaţiei naţionale în domeniul controlului asupra tutunului, în conformitate cu dispoziţiile CCCT şi acquis-ul comunitar, Ministerul Sănătății a elaborat Analiza preliminară a impactului de reglementare (AIR) efectuată asupra necesităţii modificării şi completării unor acte legislative, care presupune că în curând va fi elaborată și Legea cu privire la tutun și articolele din tutun.
Astăzi, la Ministerul Economiei va avea loc ședința Grupului de lucru privind activitatea de întreprinzător, operatorii din industria tutunului au expediat Președintelui Grupului de lucru o scrisoare prin care se arată indignați că Ministerul Sănătății nu i-a consultat în procesul de elaborare a Analizei preliminare a impactului de reglementare privind un cadru legislativ adecvat în domeniul controlului tutunului.
Daca simplificăm situația, atunci operatorii din industria tutunului se revoltă că nu sunt implicați din start și esențial în elaborarea cadrului legislativ menit să protejeze sănătatea cetățenilor din Republica Moldova. Tot pe înțelesul consumatorilor vorbind, oferirea puterii de decizie în contextual promovării unor produse care influențează drastic calitatea sănătății noastre, operatorilor care obțin profit din produsele care ne dăunează, ar fi o lipsă de responsabilitate din partea statului.
Din păcate, până acum, industria tutunului a reușit să „pună lupul stăpân la oi” și Ministerul care este responsabil de ce se întâmplă cu consumul tutunului în ţară, conform Articolului 19 din Legea Nr. 278 din 14.12.2007 cu privire la tutun şi la articolele din tutun, este Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Și de această dată, cei care produc tutun, în special firmele străine care au vânzări mai mari decât producătorii autohtoni în Republica Moldova, vin cu pretenții și ambiții de a controla situația din Moldova și de a fi consultați în procesul de elaborare a AIR-ului preliminar. Aceste pretenții sunt exagerate fiindcă Proiectul Analizei Preliminare a impactului de reglementare la legislaţia în domeniul controlului tutunului este elaborat cu respectarea metodologiei de analiză a impactului de reglementare şi de monitorizare a eficienţei actului de reglementare.
Acesta conţine un capitol separate – “Strategia de consultanţă” care identifică principalele părţi interesate, care pot fi afectate de noile reglementări şi explică modul de consultanţă în care va avea loc procesul de consultanţă – toate acestea în corespundere cu prevederile lit.c din Art.8.
Ministerul Sănătăţii nu este obligat să consulte AIR-ul preliminar, AIR-ul se discută doar în etapa finală când se anexează legea și părțile interesate pot să examineze documentul și să expedieze opiniile în scris. Chiar daca Ministerul Sănătății nu era obligat să consulte AIR-ul preliminar, acesta a fost plasat documentul pe site-ul oficial în forma inițială, dar nicăieri, pe internet nu a fost găsit care sunt comentariile concrete ale industriei tutunului.
Citeşte continuarea pe http://senin.ladyclub.md