Chiril Gaburici păzit din banii statului

„Din câte am înțeles, din momentul semnării decretului de către președintele țării sunt cumva o persoană publică”, a explicat Chiril Gaburici din ce considerente este păzit de bodyguarzi plătiți din banii statului.

Solicitat de Realitatea.md, secretarul general al Aparatului Președintelui, Ion Păduraru, a precizat că paza i-a fost acordată temporar, începând cu ziua de sâmbătă și până în ziua în care va fi solicitat votul în Parlament pentru învestirea Guvernului.

Potrivit lui Păduraru, în baza legii cu privire la Serviciul Protecție și Pază de Stat, președintele Nicolae Timofti a decis din inițiativă proprie acordarea pazei de corp candidatului la funcția de premier Chiril Gaburici până la decizia privind învestirea sau neînvestirea noului Cabinet de miniștri. „Dacă va fi votat, va trece în categoria prim-ministru și va avea pază în continuare, în baza legii, iar dacă nu – nu va avea pază de corp”, a spus secretarul general al Președinției.

Mai mult, Ion Păduraru susține că acordarea pazei de corp pentru un candidat la o funcție cu demnitate publică este o uzuanță de care au beneficiat și alți candidați care în momentul desemnării nu aveau pază. „Chiar și președintele Nicolae Timofti a avut pază de corp înainte de a fi votat în Parlament”, a precizat Ion Păduraru.

Realitatea.md amintește că Chiril Gaburici este candidatul PLDM la funcția de prim-ministru, iar decretul privind desemnarea sa în această funcția a fost semnat de șeful statului la sfârșitul săptămânii trecute.

Acum Gaburici trebuie să pregătească programul de guvernare și să formeze Cabinetul de miniștri, apoi să le prezinte Parlamentului pentru ca deputații să-și dea votul de încredere. Pentru a fi învestit, Guvernul Gaburici trebuie să acumuleze voturile a cel puțin 51 de deputați. Deocamdată, PLDM și PD au împreună 42 de voturi, iar pentru a obține majoritatea sunt necesare voturile socialiștilor, comuniștilor sau liberalilor.

Sursa: realitatea.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *