Halal de forţele politice care aparent „susţin” vectorul European, dar prin acţiunile pe care le întreprind acceptă gunoiul din Rusia, chiar în clădirea Parlamentului Republicii Moldova

În anul 2013 clasa politică din Rusia nu s-a temut să adopte o lege antitutun care prevede cele mai dure măsuri de control al tutunului, și asta într-o țară cu o piaţă de desfacere care se întinde din Europa până la Oceanul Pacific. Din 1 iunie 2014 în Rusia au intrat în vigoare măsurile de control al tutunului legate de interdicțiile privind fumatul în locurile publice, inclusiv restaurante, cafenele, baruri și hoteluri. Prevederile  recent implementate sub acest aspect interzic afişarea pachetelor de ţigări în unităţile de comercializare cu amănuntul, vânzarea ţigărilor în chioşcuri etc.Aceste  acțiuni istorice sunt menite să reducă consecinţele devastatoare ale tutunului şi pot realmente  salva vieţi omenești în Rusia, o țară care, până în 2013, avea una dintre cele mai înalte rate de fumat din lume și unde tutunul ucidea aproape 400.000 de oameni în fiecare an. Toate acestea au făcut ca oficialii ruşi să identifice fumatul ca fiind una dintre problemele ce amenință frontal securitatea demografică a Rusiei prin   scăderea speranţei de viaţă şi depopularea ţării. Clasa politică din această ţară a acceptat dovezile aduse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care afirmă că doar măsurile comprehensive de control al tutunului pot reduce constant şi continuu consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun. Prin adoptarea acestei legi potente antitutun, conform oficialilor ruşi, doar în primul trimestru al anului 2014, consumul de țigări s-a redus cu 12 la sută (cu 16 miliarde de țigări mai puțin decât în anul anterior – relatare făcută de The Wall Street Journal). Companiile de tutun au raportat, de asemenea, un declin drastic al vânzărilor în Rusia. Philip Morris Internationalafirmă că vânzările sale au scăzut cu aproape 9 la sută în primul trimestru al anului 2014, afirmație la care aderă și Imperial Tobacco, care de asemenea anunță reducerea vânzărilor după reglementările mai dure din Rusia.

În urma  „loviturii” pe care a primit-o businessul cu produse de tutungerie din Rusa, unde acesta nu a reuşit să-i determine pe deputaţii ruşi să adopte o lege mai indulgentă, promotorii industriei tutunului tind să se mute în ţările unde deputaţii, pot fi mai uşor convinşi să susțină interesele pro-tabagice și să facă abstracție de sănătatea publică. Nu m-ar mira ca marii producători de tutun, care pierd piaţa Rusiei ce până în anul 2013  era a doua cea mai mare piaţă de ţigări din lume, să acosteze Republica Moldova ca pe un spațiu dispus să le susțină cauza. Să sperăm că deputaţii moldoveni nu-și vor pleca urechea la astfel de solicitări.

Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă în Parlamentul moldovean trebuie să ne pună în gardă. Solicitat de UNIMEDIA,un deputat, a declarat că blocul de legi antitutun „…nu trebuie să fie dur, el trebuie să fie în folosul cetăţenilor”.

Este o afirmație ambiguă, deoarece pe de o parte admite că interdicţiile privind fumatul în spaţiile publice închise pot să fie parţiale, iar pe de alta, prin enunțul cum că „…el (proiectul de lege) trebuie să fie în folosul cetățenilor”, ar semnifica că trebuie să avem o lege care să cuprindă reglementări comprehensive, care să asigure eficienţa măsurilor de control al tutunului pentru a proteja toţi cetăţenii noştri de fumul de tutun. Dacă deputatul consideră, că legea nu trebuie să fie dură, atunci cum va reuși aceasta (legea) să protejeze cetăţenii țării de fumatul pasiv în spaţiile publice închise şi la locurile de muncă? Afirmațiile și deci poziția acestui deputat nu înseamnă altceva decât că în Parlamentul Moldovei se încearcă a apleca urechea la argumentele industriei tutunului, care vizează restricții parţiale pentru fumatul în spaţiile publice închise, de vreme ce acestea, conform OMS, şi-au demonstrat totala ineficienţă. Singura metodă pentru a ne proteja la sigur de fumatul pasiv este adoptarea legilor privind interzicerea completă (100%) a fumatului în toate locurile publice şi la locurile de muncă de tip închis, inclusiv în toate restaurantele, barurile şi alte instituţii din industria de agrement (World Health Organization. Protection from exposu-re to second-hand smoke: Policy recommendations. 2007).

Peste tot în lume industria tutunului luptă să submineze eforturile comunităților pentru protejarea oamenilor de efectele nocive ale fumatului pasiv, dar puține sunt statele unde aceasta îi reuşeşte, în special în cele cu nivel înalt de corupţie. Şi în Moldova producătorii de ţigări vor să convingă deputaţii să adopte măsuri „ce corespund intereselor” fumătorilor, cum ar fi instituirea interdicţiei parţiale a fumatului sau amenajarea unor spaţii destinate pentru fumat. O astfel de ”grijă” pentru interesele oamenilor nu oferă o protecţie completă a nefumătorilor de fumatul pasiv.

Și atunci, dacă deputaţii moldoveni, care își apleacă urechea la cele ce îndrugă industria tutunului,  vor vota pentru interdicții parţiale privind fumatul în spaţiile publice închise şi la locurile de muncă închise, atunci camerele pentru fumători, care se demontează din spaţiile publice din Rusia, îşi pot găsi locul în Moldova pentru a afuma şi omorî cetăţenii noştri.

Pentru consemnare: 75% din totalul nefumătorilor care decedează din cauza fumatului pasiv sunt femei şi copii (Tobacco Atlas, 4th edition; tobaccoatlas.org.) În Republica Moldova 70% dintre adolescenţi sunt expuşi la fumul de tutun, atât la şcoală, cât şi acasă şi în locurile publice (Global Youth Tobacco Survey (GYTS), Republic of Moldova, 2008.)

Sursa: www.e-sanatate.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *