Funeralii la Parlament: Șapte legi, „conduse pe ultimul drum”

Ceremonie funerară în faţa Parlamentului. Mai multe ONG-uri „au condus pe ultimul drum” mai multe proiecte de legi importante, dar pe care legislativul nu le-a adoptat.

Printre documentele care, potrivit societăţii civile, au fost „înmormântate” de aleşii poporului se numără: transparenţa finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, transparenţa acţionariatului instituţiilor mass-media, pachetul de legi şi regulamente cu privire la integritatea în sistemul public, pachetul de legi antitutun, etc.

„Aici moare încrederea mea în această guvernare şi în această coaliţie. Au avut pe agendă doar subiecte cum să ne mintă, cum să-şi angajeze şi să-şi îmbogăţească rudele. Ne luăm rămas bun de la aceste documente şi putem pune cruce pe încrederea noastră în aceste persoane”, a declarat secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari.

Legislativul nu a votat Legea privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice, iar ONG-urile spun că deja au observat cazuri de corupere a alegătorilor şi de utilizare a bunurilor publice pentru agitaţie electorală.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, faptul că proiectul de lege privind transparenţa acţionariatului în mass-media nu a fost adoptat, poate duce la aceea că într-o zi toate instituţiile de presă vor prezenta informaţia într-un singur mod, spălând creierul publicului. Potrivit lui Macovei, se poate ajunge la situaţia în care în spaţiul mass-media vor apărea zeci sau sute de microfoane, dar toate se vor supune unui singur proprietar.

Reprezentanţii societății civile i-au îndemnat pe deputați să nu-şi ridice salariile pentru sesiunea de toamnă a legislativului, în care practic nu au avut activitate.

În ultima perioadă, aleşii poporului sunt tot mai dur criticaţi de către societatea civilă, după ce şi-au încheiat mandatul cu restanţe la compartimentul aprobării mai multor proiecte de legi. Astfel, şapte proiecte legislative, promovate intens în vara acestui an, au rămas neadoptate de către Parlament.

unnamed

 

 

 

 

 

 

Sursa:

http://www.jurnal.md/ro/news/funeralii-la-parlament-apte-legi-conduse-pe-ultimul-drum-1179242/

Alte știri la același subiect:

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/parlamentul-nu-si-a-onorat-promisiunile-dezamagit-societatea-civila-1_5447a9bc0d133766a824c77b/index.html

http://www.ipn.md/ro/societate/65274

http://totul.md/ro/newsitem/592151.html

http://www.realitatea.md/ong-urile-au-condus-pe-ultimul-drum-legile-importante-neadoptate-de-actualul-parlament_10744.html

http://tribuna.md/2014/10/22/galeri-foto-societatea-civila-a-inscenat-o-%E2%80%9Einmormintare%E2%80%9D-in-fata-parlamentului-iata-motivul/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *