Festivalul rîului Bîc – locul, unde natura şi dragostea se contopesc în folclor.

Centrul Național de Mediu Vă invită, cu drag, la cea de-a doua ediţie a Festivalului rîului Bîc „Iubește-ți rîul!”.

Povestea rîului Bîc este cunoscută de multă lume, dar mai cu seamă o cunosc cei care locuiesc pe cursul acestui rîu. Această poveste a devenit mai tristă și mai tristă de la un timp încoace, de cînd omul a început să acorde mai puţină atenţie rîului şi s-a îndepărtat de el fară să realizeze cât de indispensabilă este apa pentru viaţă şi sănătate…

Pe timpuri rîul Bîc era un rîu frumos, bogat în vietăți acvatice, cu apă cristalină și vie, care aduna în jurul său lume de toate vîrstele la cele mai importante activităţi şi evenimente din comunitate, or aceste momente le regăsim în cântecele, dansurile şi obiceiurile strămoşilor noştri prin care venerau apa din fîntîni, izvoare şi rîurile.

Astăzi rîul Bîc este altul decît cel pe care îl elogiau străbunii noştri în cîntece şi dansuri – el este secat pe unele porţiuni, iar pe altele folosit drept canal de evacuare a apelor uzate prin care curge apă moartă, malurile invadate de deşeuri… De apă însă, beneficiază fiecare dintre noi, în mod direct sau indirect, iar rîul Bîc este sursa de apă principală în partea de centru a Moldovei şi necesită urgent a fi revitalizat, protejat şi îndrăgit de noi toţi, aşa cum îl iubeau şi ocroteau strămoşii noştri.

Pentru a readuce la viaţă rîul Bîc şi pentru a uni toţi oamenii care locuiesc în bazinul acestuia, de la Temeleuţi (Călăraşi) pînă la Gura Bîcului (Anenii Noi) pentru protecţia lui, Centrul Naţional de Mediu organizează cea de-a doua ediţie a Festivalului rîului Bîc cu genericul „Iubeşte-ţi rîul!”.

La Festival vă aşteaptă peste 400 de artişti populari din regiune care vor reînvia tradiţiile strămoşilor noştri pentru a transmite o suflare nouă rîului Bîc. Acesta va dura o zi, cu începere de la 11:00 şi se va finaliza la ora 19:00.

Alături de artiştii populari din localităţile bazinului rîului Bîc, la festival vă aşteaptă şi:

Surorile Osoianu – promotoare veritabile ale folclorului autentic, unic în tot arealul românesc, care vor delecta publicul cu o deosebită colecţie de cîntece populare.

Maria Iliuţ – artistă exemplară în Moldova, care cu ţinuta scenică, repertoriul, frumuseţea chipului ei şi timbrul vocal profund liric ne va bucura cu o selecţie de piese minunate.

Dara – minunata tînără interpretă, care va bucura publicul cu un recital de excepție, inspirat din muzica folclorică, compus din piese autentice, doine, muzică lăutărească.

Formația Catharsis – combinația perfectă a muzicii folk intelectual-sociale în câmpia show-biz-ului basarabean care are priză la publicul de toate vîrstele.

În program:

Oaspeții și invitații festivalului vor putea savura bucate tradiţionale şi vin de casă, muzică bună, multă distracție, voie bună și atmosferă de sărbătoare.

Pe copii îi aşteaptă distracţii pe măsură: body art, modelare în lut polimeric, teatru de păpuşi, plimbări cu poneiul, ateliere de arta olăritului.

Evenimentul va include şi un târg la care veţi găsi cele mai frumoase și autentice ii și costume naționale, obiecte din lemn și lozie, tablouri, oale din lut, suvenire și cadouri confecționate de iscusiți meșteri populari din regiune.

Sursa: http://fest.md/ro/evenimente/diverse/festivalul-riului-bic-2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *