Femeile vor fi reprezentate în proporție de 40% în guvern și pe listele electorale la alegeri.

Parlamentul a votat astăzi în lectura finală o serie de modificări care ar asigura egalitatea de gen. Proiectul a fost criticat de unii deputați.

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”In mintea cui a fost formata și propusa aceasta lege? Cui ii trebuie ea? Nu înțelegeți ca voi mai tare discriminați femeile? Unii bărbați se căsătoresc de 7 ori și tot nu pot găsi femeia care trebuie. Voi, bărbații nu puteți sa găsiți o femeie care sa va fie o soție buna, dar propuneți asa o lege.”

Valeriu GHILEȚCHI, DEPUTAT NEAFILIAT: ”Este anticonstituțional sa folosim cotele, sa ne referim la principiul de șanse.”

Documentul prevede ca 40 la suta din membrii Guvernului sa fie femei, iar în biroul permanent al Parlamentului se recomanda același lucru. Partidele care nu vor include pe listele electorale în alegeri, 40 la suta dintre candidați femei, vor fi excluse din cursa electorala.

Mihai GHIMPU, LIDER PL: ”Ce facem dacă codul electoral prevede, ca lista poate fi modificata cu 5 zile înainte de alegeri?”

Vladimir TURCAN, PRESED. COMISIA DREPTURILE OMULUI: ”Aceasta modificare este făcută cu consimțământul CEC-ului. Asta e la discreția plenului, vedem ca CEC-ul sa reacționeze la timp.”

Elena BODNARENCO, DEPUTAT PCRM: ”La altarul bisericii nu avem șanse egale, dar femeile trebuie sa aibă șanse egale sa participe la luarea deciziilor.”

Valeriu GHILETCHI, DEPUTAT NEAFILIAT: ”Eu trec peste chestia cu altarul bisericii, mi se pare ofensatoare, poate îl obligam pe Dumnezeu sa ne dea copii după sex egali în număr.”

Oleg REIDMAN, DEPUTAT PCRM: ”Dacă vom avea partidul băutorilor de bere, sau partidul femeilor cu 3 copii, cum vom asigura drepturile bărbaților?”

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”Cu referire la acele păcate din societate. Iaca schimbarea genului cum este prevazut în aceasta lege?”

Documentul oferă dreptul taților sa-și ia concediu parental, pentru 2 săptămâni, plătit din fondul social. De asemenea, proiectul interzice publicitatea sexista, adică cea care promovează perceperea femeii ca pe o ființa slaba și vulnerabila.

Sursa: ProTV

Sursa foto: IPN

Alte surse despre acest eveniment:

diez.md

Timpul.md

Tribuna.md

Realitate.md

noi.md

inprofunzime.md

Flux.md

radiochisinau.md

JurnalTV.md

Publika.md

zdg.md

parlament.md

rtr.md

PROtv.md

radionoroc.md

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *