„Este nevoie de politici care să garanteze tuturor copiilor accesul la studii şi la implicare socială”

Şefa reprezentanţei UNICEF în Republica Moldova, dna Alexandra Yuster, a anunţat în seara zilei de ieri că îşi încheie mandatul în cadrul biroului local al organizaţiei. Într-un interviu pentru Europa Liberă, dna Yuster ne-a vorbit despre evoluţia situaţiei copiilor din Republica Moldova în ultimii cinci ani, cât Domnia a condus echipa UNICEF de la Chişinău.

Alexandra Yuster: „S-au produs mai multe schimbări în ultimii cinci ani. Am să mă refer întâi de toate la lucrurile pozitive pe care le-am remarcat: a scăzut numărul copiilor care cresc în internate, erau peste 12  mii de copii instituţionalizaţi atunci când am venit în Republica Moldova, astăzi sunt mai puţin de cinci mii. Un asemenea rezultat a fost posibil datorită unei strânse colaborări între Guvern şi Societatea Civilă.

De asemenea, s-au înregistrat rezultate pozitive în ceea ce priveşte justiţia juvenilă. Uneori viaţa pare complicată pentru tineri şi ei tind să greşească, iar felul în care reacţionează oamenii legii poate să le marcheze întreaga viaţă. Un alt domeniu ţine nu doar de infracţiunile pe care le comit copiii, dar şi de infracţiunile care sunt comise împotriva lor. Este important ca impunitatea să nu fie admisă în astfel de cazuri şi dacă cineva încalcă dreptul unui copil să fie pedepsit. Din câte cunosc, situaţia este monitorizată îndeaproape de Ministerul de Interne şi a crescut interesul pentru instruirea angajaţilor care sunt în contact cu victimele. Vezi mai mult pe www.europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *