Dispută între Fonari și Ioniță pe marginea legii privind controlul tutunului
Pe 18 martie, Comisia economie, buget și finanțe a convocat ședința grupului de lucru pentru examinarea și consultarea proiectului de lege privind modificarea și completarea legii cu privire la tutun și articolele din tutun, notează UNIMEDIA.
Pe acest motiv, vicepreședinta Consiliului Național de Participare, Antonița Fonari l-a acuzat pe o rețea de socializare pe deputatul PLDM, Veaceslav Ioniță, de lipsă de transparență. Fonari susține că ședința a fost plănuită în ajun fără ca acest lucru să fie făcută public. De asemenea, sursa menționează că prezența reprezentanților Ministerul Sănătății la această ședință nu are nicio tangență cu contracararea și contrafacerea produselor de tutun.
„Nu poți să anunți o ședință peste noapte. Această ședință nu a fost anunțată în prealabil pentru ora 10:00, iar publicul nu a fost informat. Ioniță a avut drept scop să influențeze situația. Iată două subiecte care îl frământă pe el: contrbanda cu țigări și demitera guvernatorului BNM. Se ocupă cu niște lucruri care nu sunt pe ordinea de zi. Mulți dintre deputați nici nu au cunoscut nimic despre această ședință care s-a anunțat doar în ajun și doar pentru un grup restrâns de persoane”, a menționat Fonari.
În replică, deputatul PLDM a menționat că Ministerul Sănătății a fost invitat pe motivul că subiectul tutunului este o prioritate a ministerului. „Vă reaminesc că un instrument de luptă contra fumatului sunt accizele la țigări”, care în Moldova în ultimii patru ani au fost majorate de 10 ori”, a mai adăugat sursa.
În cadrul acestei ședințe, reprezentanții instituțiilor publice au venit cu propuneri și sugestii la respectivul act.
„Instituțiile publice vor pregăti toate actele necesare cu amendamentele propuse. Ulterior ne vom întâlni în două săptămâni pentru a mai discuta. Este prima ședință în care colectăm ceea ce prezentați, informații și sugestii la lege. Noi prin această lege trebuie să analizăm tot instrumentarul necesar ca să luptăm cu contrabanda și contrafacerea țigărilor. S-a spus că nu avem taxă la import, trebuie să o introducem. S-a spus că vama nu are suficiente instrumente pentru a contracara contrabanda, trebuie să le identificăm. Asta este scopul legii, colegii vin cu amendamentele necesare pentru a combate aceste fenomene. Este o luptă pe care trebuie să o ducem până la capăt”, a declarat Ioniță.
Expertul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu, care a participat în cadrul ședinței din 18 martie susține că reprezentanţii industriei tutunului au avut o viziune mai constructivă în discuţii decât cei ai autorităţilor publice.
„Am paricipat la sedința de astăzi a „Grupului de lucru” format de Veaceslav Ioniță. Reprezentanții Ministerului Economiei, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate degeaba îşi primesc salariile achitate din impozitele noastre!!! Aceştia în loc să propună soluţii pentru contracarea comerţului ilicit şi contrabandei cu ţigări au venit doar cu acuzaţii la noua lege antifumat. Se creează impresia că autorităţile respective au ales să nu întreprindă nimic în lupta cu comerţul ilicit şi contrabanda cu ţigări”, a declarat Țurcanu.
De aceași părere a fost și deputatul PL, Gheorghe Brega, care a participat la ședință. „Toate structurile statale ne avertizează că o să fie contrabandă cu țigări. Asta este funcția voastră, ca să contracarați acest flagel. Vreți noi să micșorăm prețul la țigări ca să-l facem la nivelul regiunii transnistrene ? Știți cât costă viața unui copil ? Știți cât costă tratamentul pacientului cu bronșită, cu insuficiență cardio-vasculară? Mai bine veniți să ne spuneți ce măsuri ați luat pentru a contracara, dar nu ne avertizați. Sunteți structuri de forță. Legea trebuie să fie adoptată. Da, legea are carențe, dar trebuie le discutăm”, a subliniat Brega.
Reamintim că deputații PL au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională prin care atenționează că modificarea cotei accizului la articolele din tutun, operată de Parlament în mod unilateral, fără acordul Guvernului, va avea ca finalitate falimentarea producătorilor autohtoni.
UNIMEDIA amintește că, pe 17 decembrie, Executivul a aprobat o serie de amendamente la Legea cu privire la tutun şi articolele de tutun şi la Codul Contravenţional.
Sursa: www.unimedia.info