Dialog ratat între protestatari, societatea civilă și guvernarea R.Moldova

La Chișinău a fost lansat dialogul cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”, inițiat de conducerea R.Moldova, după protestele care au loc de mai bine de o lună la Chișinău. În timp ce președintele Parlamentului, șeful statului și prim-ministrul au îndemnat societatea să se implice în continuarea reformelor și au pledat pentru ”instituționalizarea dialogului”, astfel încât să fie creată o platformă permanentă de discuții între autorități și societate, pe subiecte importante pentru cetățeni, reprezentanții societății civile, dar și protestatarii au criticat dur guvernarea pentru situația de criză în care a ajuns R.Moldova. Astăzi, Parlamentul de la Chișinău se convoacă în prima ședință din sesiunea toamnă-iarnă, iar socialiștii desfășoară un miting de amploare în fața clădirii Legislativului, acolo unde manifestanții de stânga își continuă protestele antiguvernamentale.

Prima ședință a Forumului Public s-a încheiat fără rezultate concrete, după mai multe ore de dezbateri aprinse.Printre cei prezenți a fost și secretarul general al Consiliului ONG-urilor din R.Moldova, Antonița Fonari care le-a cerut deschis oficialilor să nu mai fure. Reprezentanta societății civile spune la RFI că de fapt, au fost invitați să fie ascultați, dar cei de la guvernare, nu au rezistat şi s-au apucat să le spună ce trebuie să (nu) facă. ”În Planul de Guvernare, Acordul Moldova – UE şi chiar platformele electorale ale partidelor de la guvernare este foarte clar ce trebuie de realizat. Evenimentul a fost pentru bifă. Numai că în loc să „facă pace cu societatea” cei din partidele de la Guvernare au încordat situaţia şi mai mult. Posibil că au fost prea bulversaţi de faptul că nu au fost încurajaţi de participanţi să mai constituie vreo comisie de „uns ochii”. Culmea este că aceste personaje de la putere se declară insultaţi de către societatea civilă”, este de părere Antonița Fonari.

În deschiderea primului Forum Public pentru dialog social, Andrian Candu a menționat că ”trebuie să recunoaștem că guvernarea a făcut și greșeli, cert este că avem nevoie de deschidere, pentru că prin deschidere și dialog găsim soluții. Cel mai important mesaj al partenerilor europeni este că noi nu avem nevoie de revoluție, ci de evoluție”.

La rândul său, premierul moldovean, Valeriu Streleț a menționat că Guvernul conștientizează necesitatea schimbărilor și soluționării problemelor cu care se confruntă Republica Moldova în această perioadă complicată. Valeriu Streleț a subliniat că activitatea Executivului este axată pe rezolvarea problemelor enunțate, inclusiv de către protestatari, revendicările cărora, în mare parte, coincid cu prevederile Programului de activitate a Guvernului.

Unii reprezentanți ai societății civile s-au arătat deranjați de faptul că nu au fost invitați la dialogul social. Spre exemplu, Blocul Unității Naționale (BUN) a condamnat modul în care autoritățile Republicii Moldova și-au ales partenerii de dialog.”Deși organizează un așa-numit Forum Public, puterea își selectează pe criterii netransparente interlocutorii, ignorând cel mai activ segment civic din Republica Moldova. Este regretabil faptul că autoritățile se tem să inițieze discuții cu adevărat deschise pentru a identifica pașii concreți în vederea depășirii crizei profunde în care a ajuns Republica Moldova”, susțin cei de la Blocul Unității Naționale.

R.Moldova trebuie să fie eliberată ”din captivitatea oligarhiei și corupției”

Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale, invitați miercuri la Forumul Public, au enunțat din nou revendicările protestatarilor și au înaintat un plan de acţiuni pe care să le întreprindă guvernarea pentru ca Republica Moldova să fie eliberată ”din captivitatea oligarhiei şi corupţiei”.În acest context, Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr a îndeamnat societatea la consolidare şi solidarizare cu protestatarii în vederea amplificării presiunii asupra guvernării, determinând-o să recurgă imediat la soluţionarea revendicărilor populare.

”Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară cere guvernării ca în termen de 2 zile să răspundă prompt vizavi de angajarea reală în realizarea revendicărilor populare structurate în anexa la prezentul manifest, rezervându-şi dreptul de a acţiona în consecinţă.Constatăm că, deşi guvernarea recunoaşte indirect faptul uzurpării puterii de stat şi starea de captivitate a acestuia, precum şi justeţea şi legitimitatea protestelor şi a revendicărilor populare, prin această iniţiativă, în realitate, mimează o comunicare cu poporul prin intermediul unor exponenţi ai societăţii civile. Se urmăreşte, în fond, menţinerea cu orice preţ a oligarhiei la putere, în pofida unei lipse totale de încredere din partea cetăţenilor, ca urmare a incapacităţii de gestionare a treburilor statului şi apărare a drepturilor fundamentale ale omului”.

După ce și-au citit manifestul, membrii Consiliului Marii Adunări Naționale au părăsit la scurt timp Forumul Public de la Chișinău.

Trebuie spus, că deși au fost invitați la dialog, reprezentanții Partidului Socialiștilor, care desfășoară mitingul în fața Parlamentului, nu au venit la eveniment. În opinia socialiștilor, guvernarea nu are legitimitate, iar orice inițiativă de dialog care vine din partea guvernanților este o încercare de a înșela din nou oamenii și de a amâna răspunderea pentru furtul miliardelor. ”Nu acceptăm să discutăm și să semnăm niciun pact social cu hoții de la guvernare. Partidele de la putere nu pot fi parteneri de dialog. Nici noi, nici cetățenii nu mai credem în niciuna din promisiunile lor. Ei au furat banii statului, au trădat speranțele oamenilor, au distrus economia, au adus țara în pragul colapsului. Mulți dintre ei trebuie să stea după gratii, nu la masa de negocieri”, a declarat Dodon.

Socialiștii anunță proteste de amploare

Joi, socialiștii vor sa încercuiască clădirea Parlamentului, astfel să nu le permitădeputaților să plece, până când nu vor fi demiși mai multi funcționari corupți. În seara zilei de miercuri, Igor Dodon a postat pe pagina sa de Facebook câteva poze de la o ședință de lucru de la sediul formațiunii, anunțând că totul este pregătit sută la sută și promite că acțiunea de protest va fi pașnică, sugerându-le provocatorilor să rămână acasă.

Toate acțiunile protestatarilor și ale deputaților socialiști se vor încadra strict în cadrul normelor legale, susține Dodon.”Noi vom câștiga inteligent, tactic și strategic, fără furci și pietre.15 octombrie este ziua când vom face un pas important în înlăturarea Alianței Hoților de la guvernare așa numita Alianță pentru euro. În această ziua vom clătina cu putere guvernarea. E toamnă politică -crengile putrede și uscate trebuie să cadă”, afirma liderul PSRM, la o conferință de presă, acum două zile. Prin prezența oamenilor în stradă și prin presiunea exercitată de deputații socialiștii în ședința Parlamentului, guvernarea va fi somată să înceapă demiterile, să scoată la iveală făptașii furtului miliardului, să pedepsească hoții din propriile rânduri. ”Cu toții vom striga: Întoarceți miliardul! Jos Alianța! Hoții la dubă! În paralel, vom continua să insistăm asupra demisiei președintelui Nicolae Timofti și a premierului Valeriu Streleț. Oamenii doresc alegeri parlamentare anticipate și votarea președintelui prin vot direct. Oamenii vor să dea jos Alianța coruptă și antisocială. Și aceasta se va întâmpla”, consideră liderul Partidului Socialiștilor din R.Moldova.

Sursa: RFI.ro

Alte surse la acest subiect: ZDG

curaj.tv

IPN.md

jurnalTV

Infobiz.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *