Dezvoltarea durabilă și bunăstarea oricărei țări depinde de capitalul uman al acesteia

De Ziua Mondială a Populației, Centrul de Cercetări Demografice în parteneriat cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Moldova a lansat Barometrul Demografic care analizează impactul crizelor economice din anii 1990-2014 asupra populației.

Conform studiului, Moldova este una dintre cele mai tinere țări din Europa. Astfel, 25% din populația țării sunt tineri, prin urmare, crizele economice îi afectează în mod direct. Șomajul în rândul tinerilor este de trei ori mai mare (7,12%) în comparație cu șomajul în rândul adulților (2,95%). Băieții și fetele adolescente sunt expuși la comportamente riscante și au cunoștințe și acces limitat la servicii medicale de calitate, inclusiv ceea ce ține sănătatea sexuală și reproductivă.

Prezentă la eveniment, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a menționat: „Dezvoltarea durabilă și bunăstarea oricărei țări depinde de capitalul uman al acesteia. Prin urmare, Ministerul are ca prioritate îmbunătățirea indicatorilor de securitate demografică ai Republicii Moldova. Astfel, ne propunem majorarea treptată a natalității și descreșterea nivelului mortalității și a sporului natural negativ, încurajarea migranților să revină și să se implice în procesul de reintegrare, îmbunătățirea și diversificarea serviciilor de reintegrare a cetățenilor care s-au aflat temporar peste hotare„.

Prezentând rezultatele Barometrului, Olga Gagauz, Directoarea Centrului de Cercetări Demografice a subliniat că provocările economice și incertitudinile de pe piața muncii din perioada 1994-2014 în Moldova au fost unul dintre principalii factori care a redus dorința familiilor și femeilor să aibă copii, în special în rândul familiilor tinere.

Totodată, un impact al crizelor economice din anii 1994-2014 a fost creșterea ratei mortalității cu 44% în rândul bărbaților și cu 30% în rândul femeilor. Prin urmare, una dintre principalele soluții pentru reducerea ratei mortalității în Moldova este de a asigura accesul femeilor tinere, băieților și fetelor adolescente, și a populației vulnerabile la servicii medicale de calitate, inclusiv la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă, precum și promovarea modului sănătos de viață.

Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova a declarat că crizele economice au un impact direct asupra dinamicii populației în Moldova.Conform datelor UNFPA, fetele adolescente din întreaga lume se confruntă cu mai multe și mai mari provocări decât băieții.

„Investițiile în sănătate, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, educația și împuternicirea tinerilor îi vor ajuta să-și realizeze drepturile, contribuind astfel la creșterea economică a țării”, a declarat Reprezentanta UNFPA.

Autorii studiului au venit cu un set de recomandări privind diminuarea impactului crizelor economice asupra populației din Moldova, printre care necesitatea investițiilor în tineri, în special în fetele adolescente. Tinerii trebuie să beneficieze de drepturile lor la sănătatea sexuală și reproductivă. Abilitarea fetelor adolescente, alături de investițiile Guvernului în tineri, sunt cheia pentru o abordare a dinamicii populației centrată pe oameni.

Ziua Mondială a Populației, înființată în 1989 de către Organizația Națiunilor Unite și sărbătorită la data de 11 iulie în fiecare an, își propune să atragă atenția asupra problemelor globale ale populației într-o lume în care trăiesc peste 7 miliarde de oameni. Tema Zilei Mondiale a Populației 2016 (#WPD2016) este investițiile în fetele adolescente.

Sursa: www.mmpsf.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *