Dezbatere pe marginea Proiectului de Lege privind Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară.

Eveniment inedit pentru capitala țării noastre: doi economiști cărora le pasă de stabilitatea financiară a țării noastre, Dumitru Alaiba și Adrian Lupușor au inițiat o dezbatere publică într-un loc de maxim trafic uman. Obiectul dezbaterilor a fost noul proiect legislativ privind Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară, pe marginea căruia cei doi specialiști au opinii diferite.

În opinia lui Adrian Lupușor „modul în care Comitetul este propus să funcționeze este unul defectuos”. Pe când Dumitru Alaiba consideră că legea, despre care se va discuta, este una necesară, iar părerea expusă de oponentul său nu este suficient de argumentată.

Sa vorbit în glas tare, microfoane, în cele mai bune tradiții al dezbaterilor din Grecia Antică.

Evenimentul a avut loc în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” (Aleea Clasicilor), în spatele monumentului Pușkin.

Nu a fost stabilit niciun învingător, dar cel puțin s-a ajuns la concluzia că proiectul necesită o revizuire, cu modificări esențiale (legate de luarea deciziilor – în baza unei unanimități; platforma nu poate avea un caracter suprainstituțional; fondul de rezervă nu trebuie să figureze drept „buzunar” din care vor fi scoși bani pentru a soluționa crizele de pe piața financiară; BNM trebuie să fie independentă, iar funcțiile acesteia nu trebuie să se suprapună cu ceea ce prevede Comitetul propus prin proiectul de lege dezbătut, etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *