Delegaţia Republicii Moldova a făcut cunoştinţă cu experienţa Turciei în politicile de control al tutunului

Viceministrul Sănătăţii Svetlana Cotelea, în cadrul delegaţiei oficiale a Republicii Moldova în Ankara, Republica Turcă, a efectuat în perioada 9 – 10 decembrie o vizită de studiu cu privire la  promovarea politicilor de control al tutunului şi diminuarea consumului de tutun.

Vizita a fost realizată în contextul revizuirii legislaţiei în domeniul controlului tutunului în Republica Moldova, avînd drept scop familiarizarea cu cele mai bune practici în implementarea măsurilor de control al tutunului în conformitate cu Convenţia Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi cu impactul acestora.

În cadrul vizitei, membrii delegaţiei, condusă de  vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, au avut întrevederi cu reprezentanţii instituţiilor de stat implicate în promovarea şi respectarea reglementărilor privind controlul tutunului, care au împărtăşit experienţa lor  şi acţiunile complexe întreprinse la diferite nivele,  pentru a obţine rezultate palpabile în diminuarea numărului de fumători în ţară şi protejarea drepturilor nefumătorilor.

Întrevederea delegaţiei cu dl Necdet Ünüvar, Preşedinte al Comisiei Sănătate, Familie, Muncă şi Afaceri Sociale, din parlamentul Turciei, a relevat cât de importantă este voinţa politică şi angajamentul societăţii în eradicarea fumatului, pentru a obţine rezultate considerabile în scăderea consumului de tutun.

Vizita la Universitatea Hacettepe din Ankara a facilitat obţinerea de date ale unor studii, care au format premisa pentru adoptarea unor legi şi reglementări mai restrictive în ceea ce priveşte fumatul în locuri publice, comercializarea şi promovarea tutunului. Studiile universităţii s-au referit de asemenea la  rezultatele pozitive  care au survenit după aplicarea legii şi impactul asupra sănătăţii populaţiei.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe al Turciei, au prezentat delegaţiei date relevante despre cum modificările graduale a politicii fiscale de taxare a tutunului au influenţat scăderea vânzărilor de ţigări şi au crescut veniturile la buget din taxe şi accize.

Membrii delegaţiei au vizitat  Centrul Naţional de monitorizare online “Fără fum”, care funcţionează non-stop (24 ore), 7 zile din săptămână. Aici au făcut cunoştinţă cu un sistem performant de suport psihologic pentru abandonarea viciului fumatului şi cu sistemul de inspecţie a localurilor, în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise. Funcţionarea acestui centru, prin suportul psihologic, a determinat abandonarea fumatului a peste 2 milioane de persoane, începând cu anul 2008.

Un alt partener important în reglementarea şi controlul tutunului în Turcia este Autoritatea de reglementare a pieţei de Tutun şi Alcool (TAPDK) – instituţie, care are ca scop protejarea sănătăţii şi mediului ambiant, reducerea fumatului şi a vânzării de tutun. Membrii delegaţiei moldoveneşti au luat cunoştinţă cu activitatea diversă a acestei agenţii şi despre eficienţa instituirii unei astfel de entităţi în demersul multilateral de combatere a fumatului într-o societate.

Din delegaţia oficială  au mai făcut parte: doamna Maria Nasu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Serghei Gheţiu, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; Viorica Tudos, purtător de cuvânt al ministerului Sănătăţii; Vladimir Lîsenco, medic-şef  al Centrului de Sănătate Publică din or. Cahul.

Vizita de studiu la Ankara a fost realizată cu suportul biroului de ţară al OMS din Republica Moldova şi iniţiativa Bloomberg.

Sursa: www.ms.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *