Declarație publică CCF/HHC Moldova
Ce scop au urmărit jurnaliștii NTV Moldova cu privire la situația copiilor dezinstituționalizați din internatul din Grinăuți, Ocnița
https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/152d0d0908e38521?projector=1
https://www.youtube.com/watch?v=rZ8uNprY0SU&feature=youtu.be
Chișinău, 12 februarie – Organizația CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie și partenerul său, Hope and Homes for Children Marea Britanie se arată îngrijorați de relatarea tendențioasă în cadrul unei serii de reportaje realizate de postul de televiziune NTV Moldova despre închiderea școlii-internat din satul Grinăuți, Ocnița. Considerăm că jurnaliștii și persoanele intervievate au relatat doar o parte a realității, ruptă din contextual reformelor întreprinse de Guvernul RM, în conformitate cu standardele europene, internaționale și prevederile drepturilor omului.
Amintim că școala-internat din Grinăuți a fost închisă in mai 2015, iar cei 80 de copii au fost reintegrați în familiile lor biologice sau substitutive, iar procesul de incluziune socială și educațională este unul dificil, dar cu rezultate pozitive.
Considerăm că protagonista unuia dintre reportajele de la Ocnița a fost expusă public cu încălcarea normelor de etică jurnalistică. Ținem să precizăm că această fată a fost luată acasă de către sora ei în ianuarie 2015, ÎNAINTE ca școala-internat să fie închisă, deci revenirea acasă nu are legătură directă cu închiderea instituției. Mai mult, revenirea ei acasă este în strânsă legătură cu abuzurile comise în internat, motiv pentru care familia nu a mai suportat și a decis sa o ia de acolo. Mărturiile mai multor copii și ale rudelor lor despre comportamentul abuziv al directorului instituției ne-au făcut să depunem o sesizare la Procuratura raionului Ocnița, iar fostul director al instituției, Veaceslav Demciuc, care pledează în reportaj pentru redeschiderea urgentă a internatului, este, în prezent, cercetat penal. Dosarul a fost finalizat și pus pe rol, iar prima ședința de judecată va avea loc pe 23 februarie curent.
Invităm jurnaliștii să se documenteze și să prezinte informația în mod echilibrat, adică să consulte toate sursele disponibile și să prezinte informația complet, fără a o scoate din context. Noi suntem gata să oferim toată informația pe care o deținem și să cooperăm cu toți actorii implicați, astfel ca să se respecte interesul superior al copilului. Amintim încă o dată, că separarea copilului de familie nu poate fi o soluție bună pentru niciuna dintre părți, iar miile de absolvenți ai internatelor din țară, care se confruntă cu grave probleme sociale, emoționale, de comportament și relaționare sunt o vie mărturie – citând reportajul, putem spune că de fapt „soarta lor este pecetluită”. Cu siguranță, dacă ar fi dorit, jurnaliștii ar fi văzut și acest aspect al internatelor, care, conform reportajelor, aduc doar „beneficii”.
Totodată, facem apel către toți ceilalți membri ai societății: cadre didactice, medici, profesioniști, vecini, părinți, autorități locale să întreprindă eforturi conjugate și profesioniste ca să ajute copiii dezinstituționalizați să se încadreze în ciclul educațional și viața comunitară, fără să-i discrimineze sau să pledeze pentru izolarea lor.
Potrivit celor mai recente studii și cercetări recunoscute pe plan internațional, aflarea copiilor în instituții are un efect extrem de nociv asupra creșterii și dezvoltării lor și, ulterior, face aproape imposibilă incluziunea lor, formarea de deprinderi de viața, capacitatea de a forma familii. Aflarea lor în încăperi depersonalizate, într-un mediu lipsit de căldură și afecțiune este condamnată de organizațiile internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană, UNICEF, ONU, care cheamă RM să continue procesul de închidere a acestora și înlocuirea cu servicii de tip familiar.
© CCF/HHC – Fotografiile au fost făcute în instituția vizată în reportaj și reflectă atitudinea depersonalizată față de copiii plasați acolo: copii stau în dormitoare comune cu câte 12-15 paturi, poartă haine și obiecte de lenjerie personală comune, la fel le lipsesc jucăriile și lucrurile personale care sunt “stocate” în depozite
Despre CCF/HHC Moldova: CCF/HHC Moldova (www.ccfmoldova.org) este o organizație non-guvernamentală și non-profit, care reprezintă Fundația Hope & Homes for Children din Marea Britanie (www.hopeandhomes.org) . Din 2004 schimbăm destinele copiilor abandonați, plasați în instituții reci, depersonalizate, nocive, care lipsesc copii de identitate și apartenență familială și comunitară. Până în prezent, am sprijinit 1793 de copii să crească în familie și am închis 6 internate. Actualmente, în colaborare cu autoritățile publice locale, activăm în alte 4 instituții, două pentru copii de vârstă mică (0-7 ani) și alte două pentru copii de vârstă școlară.
Pentru detalii: Lina Botnaru, Coordonator Comunicare și Pledoarie, e-mail: lina.botnaru@ccfmoldova.org
Sursa: CCF Moldova