Declarația tinerilor de la Forumul Internațional de Tineret din cadrul HLM2, GPEDC

Suntem prezenți! Făceți-ne reprezentați!
Lăsați-ne fim parteneri pentru dezvoltare!

Declarația tinerilor de la Forumul Internațional de Tineret din cadrul HLM2, GPEDC
Nairobi, Kenya | 28 noiembrie 2016

Pe o perioadă îndelungată de timp tinerii au fost recunoscuți ca fiind viitorul, moștenitorii de dezvoltării. Astăzi noi vrem să ne facem auziți, să fim reprezentați, să contribuim și să beneficiem de la dezvoltare.

Tinerii sunt aici, acolo și peste tot. Noi venim din diferite medii și grupuri sociale. Noi reprezentăm diverse sectoare economice din zonele urbane și rurale. Cu toții luptăm pentru un viitor mai luminos, nu numai pentru noi, ci și pentru societatea noastră. Totuși, mulți dintre noi suferă din cauza subdezvoltării. Mulți sunt săraci, fără educație sau cu cu una de proastă calitate, trăiesc în condiții de sclavie, dislocați sau forțați să migreze, discriminați, exploatați și vulnerabili la abuzuri.

Deciziile luate de către liderii globali ne afectează și pe noi. Acordurile comerciale internaționale, politicile și planurile de dezvoltare, toate acestea conturează societățile noastre și pe noi. Noi suntem ultimii în procesul de luare a acestor decizii, soluții și acțiuni. Majoritatea acestora au o lacună foarte mare și nume, lipsa de implicarea tinerilor.

Investirea în tineret necesită mai mult decât a fi beneficiari pasivi a politicilor și programelor pentru adulți. Trebuie să se țină cont că dezvoltarea tinerilor contribuie activ la abordarea problemelor economice, politice și sociale care obstrucționează dezvoltarea reală și cuprinzătoare a oamenilor. Aceasta înseamnă crearea spațiului pentru implicarea noastră, participarea nu numai la ultima etapă de implementare a proiectelor, ci la început, când sunt stabilite obiectivele pentru aceste planuri de dezvoltare.

Tinerii sunt dinamici, vibranți și au un potențial mare de a face presiuni pentru a schimba mersul lucrurilor. Istoria ne demonstrează contribuția activă a tinerilor în modelarea politicilor, avansarea pledoariei și de a face munca de dezvoltare nu numai pentru ei înșiși, ci pentru întreaga societate.

Prin Forumul Internațional de Tineret, vrem să ne luptăm cu următoarele provocări:

  1. Recunoașterea sectorului de tineret în calitate de partener oficial și parte interesată în dezvoltare. Tinerii, în calitate de agenți ai schimbării și promotori ai agendei de dezvoltare durabilă 2030 trebuie să fie recunoscuți în mod oficial.
  2. Asigurarea unui spațiu pentru implicarea tinerilor și a altor părți interesate în discursul de dezvoltare prin o aplicare universală a cooperării pentru dezvoltare. Trebuie dezvoltate anumite mecanisme și indicatori prin care poate fi dezvoltat și măsurat nivelul de participare și implicare a tinerilor în dialogul privind dezvoltarea la nivel local, național, regional și internațional.

Traducere neoficială. Declarația în limba engleză poate fi accesată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *