Cum se poate implica cetăţeanul în luarea deciziilor?

Chiar dacă pare a fi puţin probabil, îmi place să cred că fiecare dintre noi este conştient de faptul că atunci când suntem chemaţi la urne să votăm pentru cei care urmează să ne guverneze, obţinem şi dreptul de a participa la guvernare. Cum anume? Fie că monitorizăm activitatea administraţiei publice locale, participăm la luarea deciziilor sau, cel puţin, prin faptul că suntem consultaţi atunci când sunt luate decizii în chestiuni care ne vizează în general sau pe fiecare în parte. Şi această relaţie nu e un cadou oferit de decidenţi, ci o obligaţie, obţinută odată cu victoria întrun scrutin, local sau naţional.

Una din practicile cele mai vizibile de antrenare a societăţii în monitorizarea actului de guvernare este activitatea Consiliului Naţional de Participare (CNP), format din reprezentanţii a peste 30 de organizaţii neguvernamentale, care, deja de câţiva ani, urmăreşte, competent, procesul decizional la nivelul Guvernului, oferind o expertiză din afară, dar şi informând cetăţenii despre procesele care au loc la nivelul instituţiilor de stat. Preşedintele CNP-ului, Sergiu Ostaf, spune, cu mândrie, că jumătate din propunerile făcute de societatea civilă, sunt acceptate de Guvern:  „Noi am stabilit că CNP-ul trebuie să devină nu un consultant al Guvernului, ci o platformă care munceşte pentru cetăţean. Se porneşte un proces de politici, de exemplu, la Ministerul Mediului – vizavi de un regulament privitor la folosirea apei – noi anunţăm, printrun produs al nostru, se numeşte Cartare politici, toate părţile interesate, şi omul ştie – acolo s-a început un proces. Probabil că acest proces se va finaliza peste 3-4 luni cu un proiect de lege. Doi – noi contribuim la îmbunătăţirea procesului de elaborare a politicilor publice. Am identificat un proces, noi venim cu o părere, o opinie vizavi de acest proces. Iată partea aceasta nu este prae vizibilă, însă peste jumătate din propunerile noastre sunt aceptate, nu că e a mea ca persoană, ci a 30 de organizaţii, plus încă a 70 de organizaţii care sunt părţi cooperante cu CNP-ul în această platformă”.

Cooperarea bună cu autorităţile, în opinia liderului CNP, este facilitată de Legea privind transparenţa decizională, care obligă autorităţile să plaseze pe paginile web proiectele de acte ce urmează a fi aprobate, dar şi  de deschiderea spre dialog, manifestată de actuala guvernare, lucru imposibil în perioadă guvernării comuniste, de exemplu. Chiar dacă unele decizii controversate, cum ar fi cele privind scutirea de impozite a unor agenţi economici sau alocarea resurselor din Fondul de rezervă pentru activităţi sportive, nu au scăpat de ochiul vigilent al reprezentanţilor CNP, totuşi, în multe cazuri, recunoaşte Sergiu Ostaf, Executivul neglijează opinia societăţii civile. De aceea, CPN a decis să facă publică poziţia  sa pe marginea proiectelor de decizii incluse pe agenda Guvernului în fiecare zi de miercuri, astfel încât cetăţenii să cunoască din timp despre deciziile pe care urmează să le ia Cabinetul de Miniştri, precizează Sergiu Ostaf: „Anterior noi trimiteam opinia Guvernului, însă Guvernul de multe ori o neglija, de aceea am spus că în astfel de situaţii o să intervenim şi o să influenţăm procesul decizional prin intermediul mass-media, a opiniei publice. Referitor la unele decizii, care sunt lucrate deja, noi spunem că suntem de acord cu Guvernul, însă în unele cazuri  noi argumentam de ce nu suntem de acord. Pentru ca să evităm anumite situaţii care au fost anterior, cum ar fi cazul despre concesionarea aeroportului, noi primii am spus că nu este o decizie corectă sau în cazul destituirilor, a liu Parlicov, Şoltoianu, noi am spus că este neconstituţional. Dar părerea noastră nu a fost luată în seamă”.

Sursa: www.europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *