Cum se poate dezvolta societatea civilă: De la implicare în procesul decizional la viabilitate financiară

Dezvoltarea societăţii civile în Republica Moldova, stimularea coeziunii sociale şi valorificarea potenţialului uman, pot fi asigurate printr-un dialog constructiv cu autorităţile publice, inclusiv prin consolidarea sustenabilităţii financiare, dezvoltarea spiritului civic activ şi al voluntariatului. Concluziile au fost făcute la clubul de presă „Strategia de Dezvoltare a Societății Civile (SDSC) 2018-2020 a fost adoptată: Care sunt pașii următori?“, de către reprezentanții organizațiilor societății civile (OSC), funcționari de rang înalt și experți internaționali.

Evenimentul a avut loc în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Valentina BULIGA, președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldovaîn responsabilitatea căreia este Strategia de Dezvoltare a Societății Civile, a apreciat procesul transparent și participativ la elaborarea acestui document strategic și și-a exprimat deschiderea pentru continuarea acestei colaborări și la faza de implementare a acestuia. Astfel ca Planul de Acțiuni al Strategiei să fie implementat în întregime pentru a asigura participarea activă a OSC-urilor la luarea deciziilor publice, durabilitatea lor financiară, sporirea spiritului civic și a voluntariatului în Republica Moldova.

civil2

În opinia lui Ion GUZUN, consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Strategia de Dezvoltare a Societăţii Civile prevede ca autorităţile publice să aibă o procedură uniformă de consultare publică, pentru a asigura o participare eficientă a cetăţeanului în procesul de luare a deciziilor.

Serghei NEICOVCEN, director executiv al Centrului CONTACT, a enumerat sursele de finanțare de care pot beneficia organizațiile necomerciale: fonduri străine, legea 2%, granturi oferite de stat, antreprenoriat social, contractare socială și filantropie.

Antonița FONARI, directoarea executivă a Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP), afirmă că voluntariatul şi activismul civic este o parte importantă în procesul de implementare a Strategiei. Și asta pentru că avem nevoie de cetățeni activi care să monitorizeze modul în care autoritățile folosesc banii publici și implementează reformele.

Continuarea articolului este disponibilă pe: www.diez.md

Alte știri la această temă pot fi accesate pe:

www.youth.md;

www.unimedia.info;

www.canal2.md;

www.trm.md;

www.prime.md;

www.ea.md.

 

Înregistrarea Clubului de presă „Strategia de Dezvoltare a Societății Civile 2018 – 2020 a fost adoptată: care sunt pașii următori?”

Sursa: www.realitatealive.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *