Cum majoritatea parlamentară a permis modificări suspecte la Legea Antitutun. Ce argumente au deputații
Modificările recente la Legea privind controlul tutunului au fost votate de majoritatea parlamentară fără discuții sau dezbateri publice. Aproape pe sub masă. Amendamentele au fost incluse, alături de modificările la alte legi, fiind aprobate la pachet în ultima ședință a plenului. Documentul a fost discutat doar în Comisia economie, buget și finanțe, în aceeași zi în care a fost inclus pe ordinea a Parlamentului. Oficial, amendamentele au fost propuse de deputatul democrat, Corneliu Dudnic, acesta fiind susținut, precum spun unii membri ai Comisiei, de către majoritate. Din greșeală, Dudnic a lăsat să se înțeleagă într-un sms trimis Redacției Sănătate INFO că propunerea de modificare a legii privind controlul tutunului i-ar aparține lui Vlad Plahotniuc și întreba cum trebuie să reacționeze, pentru că presa îl asaltează cu întrebări. Astfel, legea nr.192, care cuprinde și amendamentele la Legea privind controlul tutunului, a fost votată cu 55 de voturi pentru, adică de majoritatea parlamentară.
Cum s-a întâmplat totuși ca o lege destinată protejării sănătății publice, apreciată și dată drept exemplu, inclusiv de organizațiile internaționale din domeniul sănătății, să fie modificată fără ca responsabilii din instituțiile să le analizeze, fără ca unii deputați să știe că urmează să fie operate schimbări, iar alții să le accepte conștient, chiar dacă se declară împotriva lor.
Alina Zotea, deputat liberal și membru în Comisia economie, buget și finanțe, spune că s-a împotrivit modificărilor, doar că nimeni practic dintre colegii din comisie nu au luat-o în seamă. Ea spune că deputații liberali, care acum sunt în opoziție, au boicotat ultima ședință a Parlamentului, prin urmare nu au votat modificările.
Un deputat democrat ar fi modificat Legea privind controlul tutunului la cererea lui Vlad Plahotniuc
Amendamentele au fost băgate în așa fel ca lumea să nu le observe
„În comisie s-a discutat foarte puțin pe marginea acestui amendament. Eu am fost împotrivă, dar ei au avut majoritate și a aprobat amendamentele așa cum au vrut și nici nu au vrut să asculte opiniile altora. Mai ales fumătorii din comisie au argumentat că modificările sunt necesare din cauză că multe restaurante au venituri mai puține. Eu am spus că trebuie să ne gândim în primul rând la sănătatea cetățenilor, după asta la veniturile agenților economici. Am înțeles însă că s-a făcut mult lobby, și în mod special de către domnul Diacov. Eu știu din Parlament că dumnealui a insistat pe aceste modificări. A fost o singură discuție și majoritatea membrilor au ajuns la un consens că ele sunt necesare. Amendamentele au fost discutate în ultima zi a ședinței Parlamentului, au fost băgate așa ca lumea să nu le observe. Eu sunt împotrivă și nu vreau ca cineva să se îmbogățească pe seama unui viciu care îmbolnăvește oamenii”, a declarat Alina Zotea pentru Sănătate INFO.
Și comuniștii au boicotat ultima ședință a Parlamentului. Oxana Domenti, care până acum două săptămâni a fost și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie spune că amendamentele nu au fost văzute de către membri și că acestea au apărut pe ultima sută de metri.
Noi nu am știut. Sper să nu fie promulgată
„Noi, cei din Comisia socială, nu am știut despre amendamente. Ele s-au făcut în ultima zi când opoziția nu a participat la ședința Parlamentului. Nici cu spatele nu știam că se fac amendamente pe care nimeni nu le-a discutat în lectura I. În general la această lege nu era prevăzută nicio modificare. Modificările au apărut doar în lectura a II-a și doar în Comisia economie, buget și finanțe. Am aflat despre ele ulterior, după ce s-a votat în Parlament. Cineva dintre colegi spunea că aceste amendamente au apărut pe ultima sută de metri. Este interesant cum au fost acceptate, pentru că astfel de amendamente trebuie consultate și cu Guvernul. Ele nu vin așa, pur și simplu. Nu am știut despre modificările la legea privind controlul tutunului și regret mult cele întâmplate. Încercări de a modifica legea au fost continuu de la aprobarea ei și până acum am putut să o menținem intactă. Sper mult că legea nu va fi promulgată”, a menționat Oxana Domenti.
Și Valentina Stratan spune că a aflat despre modificări deja în ședința Parlamentului, doar că deși se declară în continuare adepta Legii antitutun, nu a mai putut face nimic.
Nu se mai putea face nimic
„Pot să vă spun că în acea zi am avut foarte multe proiecte și nici nu am reușit să intru în esență la toate. Poziția mea însă nu se schimbă, indiferent cine a înaintat amendamentele, că este colegul meu de fracțiune, că nu e coleg de fracțiune. Atunci au fost votate mai multe legi la pachet, 191, 192, 193 care vizau și reforma Guvernului. De ce a trecut așa molcom? Pentru că el (n.r. Corneliu Dudnic) a găsit susținere în Comisia din care face parte.
Nimeni nu a intervenit și totul a trecut bine și frumos. Dacă nu ești din acea comisie nu știi ce amendamente periculoase au apărut. Amendamentele nu au trecut și prin Comisia protecție socială, sănătate și familie, fiindcă, potrivit tehnicii legislative, toate amendamentele care nu prevăd cheltuieli din buget, au nevoie doar de avizul Guvernului.
Atunci, în acel moment, nu mai aveai ce face, pentru că se puneau la vot legea 191,192 și 194 și dacă nu votezi aceste amendamente, atunci nu se mai votau legile care vizau reforma Guvernului. Vreau să vă asigur că nu poți opri mecanismul în condițiile în care se votează trei legi și nu poți merge cu reforma Guvernului mai departe. Va trece vacanța și vom reveni în toamnă. Atunci vom spune că a fost modificat și a fost un atentat la lege, care a fost apreciată de organismele internaționale și Moldova era dată drept exemplu. Atunci, în ședință aveam doar 51 de voturi în alianță. Și dacă unul dintre noi nu ar fi votat, atunci eu cum trebuia să-mi asum nevotarea a trei legi? La amendamentele la legea 192 comisia (n.r. economie, buget și finanțe) s-a lucrat până în ultimul moment. Eu cred că în toamnă noi trebuie să ridicăm opinia publică și experții, și ON-urile și să vedem cât pierde RM în rezultatul acestor amendamente.
Am încercat să aflăm și de la vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, dacă a știut despre modificările operate la Legea privind controlul tutunului și dacă a votat pentru ele. În perioada în care a fost premier, dânsul a promovat-o intens și a primit și cea mai înaltă distincție din partea Organizației Mondiale a Sănătății pentru realizările în domeniul controlului tutunului. Iurie Leancă s-a filmat chiar și într-un spot în susținerea Legii privind controlul tutunului, asemeni lui Dmitrii Medvedev din Federația Rusă și chiar a participat la dezbateri pe marginea acestui subiect. Răspunsul acestuia se lasă așteptat, or, vicepreședintele Parlamentului nu a răspuns la telefon și nici la mesajul cu întrebările formulate.
De altfel, tentative a modifica legea privind controlul tutunului au existat din momentul în care aceasta a intrat în vigoare. Industria tutunului, prin diverse metode și adepți ai fumatului, au încercat să o slăbească, dar sub presiunea opiniei publice n-a reușit până acum. În mod special, mai mulți proprietari de restaurante se arătau nemulțumiți de faptul că fumatul este interzis pe o distanță de 10 metri de la intrarea în localuri și cereau Guvernului și Parlamentului să li se permită să amenajeze cabine pentru fumători. Unele investigații jurnalistice au arătat chiar că industria tutunului făcea intens lobby în Parlament și că unii deputați ar putea să accepte schimbările, lucru care s-a întâmplat. Amendamentele operate acum nu vizează nici cei 10 metri de care erau nemulțumiți unii proprietari de localuri și nici instalarea unor cabine speciale pentru fumători. Cu toate acestea, nici industria tutunului, reprezentată în Moldova de diverse companii străine, și nici proprietarii de restaurante altă dată nemulțumiți, nu s-au indignat până acum că o singură companie producătoare de tutun care nu arde va putea vinde în Moldova fără probleme produsele sale, inclusiv minorilor.
Sursa: www.e-sanatate.md