Crearea Comisiei de selectare a candidaților și organizarea unui concurs public pentru numirea conducerii BNM

La data de 21 septembrie a.c., Guvernatorul BNM, dl. Dorin Drăguțanu, si Prim-vice Guvernatorul BNM, dl. Marin Moloșag, și-au înaintat cererile de demisie din funcțiile ocupate.

Reieșind din termenele prevăzute de lege (cel de preaviz a demisiei, și cel de numire – în ambele cazuri Legea #548 din 21.07.1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei, în baza art. 23 alin. (9) și (13), prevede pentru fiecare termenul de 3 luni), situația actuală presupune o accelerare a procesului de selecție și numire a noului Guvernator a Băncii Naționale.

În același timp, actualul cadru juridic (Legea #548 din 21.07.1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei) conține prevederi limitate ce ține de procedura de numire a Guvernatorului. Astfel, art. 23 alin. (3) prevede că Guvernatorul Băncii Naționale este numit de Parlament la propunerea Președintelui Parlamentului, fără însă a reglementa modalitatea, termenele și condițiile de selectare a candidatului.

Pentru a asigura o transparență a procesului de selectare a candidatului/candidaților la această funcție, proces menit să asigure o competiție egală, care în final va duce la alegerea cea mai bună, respectând, inclusiv, criterii de integritate și profesionalism, îmi propun constituirea unei Comisii de selectare a candidaților la această funcție și organizarea unui concurs public.

Ca și membri ai acestei Comisii vor fi reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, ai societății civile, a mediului academic, mediul profesional și experți independenți. În calitate de observatori vor fi invitați și reprezentanții organizațiilor internaționale și corpul diplomatic (e.g. parteneri de dezvoltare).

În acest context, Parlamentul solicită Consiliului ONG să delegheze reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale (preferabil până la 4 persoane) interesați în a participa la lucrările acestei Comisii.

Nominalizarea trebuie făcută până la data de 05 octombrie 2015, luni, ora 15:00, e-mail: tineri.liberi@gmail.com
Foto: Infotag.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *