Contribuabilii pot alege în contul cărei ONG să transfere 2% din impozitul pe venit. Legea a fost votată în lectură finală

Contribuabilii vor putea decide către ce Organizație Nonguvernamentală să transfere 2% din impozitul pe venit. Parlamentul a votat azi modificări la „Legea 2%”, în lectură finală.

Mecanismul de desemnare procentuală a fost adoptat cu scopul de a susține activitatea sectorului asociativ, sporirea conștientizării, din partea cetățenilor, a importanței pe care o au ONG-urile, și pentru a contribui la menținerea durabilității financiare a organizațiilor neguvernamentale”, a spus Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în acest context.

Astfel, persoanele fizice care achită impozitul pe venit vor putea să decidă în ce domeniu vor să redirecționeze acești bani sau spre ce tip de instituție, fie că este vorba despre o organizație ce activează în domeniul culturii, sportului, sănătății sau chiar una religioasă.

ONG-urile, la rândul lor, vor trebui să prezinte rapoarte despre modul în care au fost cheltuiți acești bani. Dacă se vor depisa încălcări, organizațiile date vor fi impuse să întoarcă mijloacele financiare în buget, fără șansa de a primi în viitor finanțare din această sursă, pe o durată de doi ani.

„Legea 2%” a fost adoptată de către Legislativ în anul 2014.

Sursa: www.realitatea.md 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *