Consolidarea regimului integrităţii publice – în vizorul societăţii civile şi autorităţilor
Cîteva organizaţii din societatea civilă, dar şi reprezentanţi ai structurilor de stat, au organizat astăzi o dezbatere publică cu tema:„Consolidarea regimului integrităţii publice”. Este vorba despre un proiect de lege pregătit de Centrul Național Anticorupție (CNA) în cooperare cu sectorul neguvernamental, care implică mai multe modificări și precizări la legislaţia în vigoare.
După cum informează TRIBUNA, Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, a declarat că acest proiect de lege încă nu a fost inclus pe agenda Guvernului, însă speră că în curînd va fi prioritizat, deoarece este unul necesar.
„Obiectivul important al acestui proiect de lege este să valorifice acele modificări care au survenit la sfîrșitul anului trecut, în decembrie 2013, în ceea ce privește introducerea sistemului de testare, adică de prevenire a conflictului de interese, testarea integrității. Sînt anumite precizări a ceea ce înseamnă agent public, conflict de interese, anumite fenomene corupționale. Acest proiect de lege vine să creeze instrumentele necesare pentru a pune în aplicare legislația anticorupție care a fost adoptată la sfîrșitul anului 2013 și prezentate ca unul din rezultatele în obținerea relațiilor mai bune cu UE”, a precizat Ostaf.
Maria Popescu, reprezentantă a CNA, a explicat că, după ce Ministerul Justiției a promovat un proiect de legi anticorupție printre care a fost și Legea privind testarea integrității profesionale, intrată în vigoare în luna februarie şi care urmează să fie aplicată de către CNA începînd cu 14 august, au fost organizate mai multe instruiri pentru agenții publici care cad sub incidenţa ei. În urma instruirilor, au apărut un șir de întrebări privind unele neconcordanțe cu legislația în vigoare.
„De aceea, am considerat oportun elaborarea unui nou proiect de lege care să înlăture aceste neconcordanțe. Este vorba despre noțiunea mai detaliată a agentului public, noțiunea de corupție, faptele de comportament corupțional etc.”, a subliniat ea.
Totodată, Maria Popescu a menționat că, din prevederile legii derivă că urmează să fie elaborat și un regulament ce va fi aprobat prin hotărîre de Guvern.
Victor Strătilă, membru al Comisiei Naționale de Integritate, a atras atenția asupra conflictului de interese și aplicarea sancțiunilor contravenționale în cadrul depistării acestora.
Olga Bîtcă, Președinta Alianței Anticorupție, a afirmat că organizația pe care o reprezintă a observat în acest proiect de lege mai multe elemente importante, printre care colaborarea între CNA și cei care vor fi testați.
Sursa:http://tribuna.md/2014/07/18/consolidarea-regimului-integritatii-publice-%E2%80%93-in-vizorul-societatii-civile-si-autoritatilor/