Consiliul Național al Tineretului din Moldova a atins majoratul. Ce i-au dorit absolvenții
Evenimentul, cu tematica balului de absolvire, a fost un prilej de întâlnire atât a partenerilor, ONG-urilor membre și voluntarilor Consiliului, cât și a comunității „Alumni” CNTM – persoanele care au stat la baza constituirii organizației, în diferite perioade de activitate a CNTM. Printre aceștia, care au fost prezenți, se numără Oleg Cernei, Antonița Fonari, Doru Curoșu, Natalia Cojocari, Daniela Sâmboteanu și Natalia Plugaru, care au vorbit despre istoria Consiliului și cum a început totul.
Tentative de a crea o platformă de tineret au existat începând cu 1996, ca la 18 februarie 1999 să aibă loc înregistrarea oficială a CNTM și care atunci cuprindea 7-8 organizații de tineret. „La acea etapă noi ne-am dorit să reprezentăm interesele tinerilor din țară, să-i facem să se unească într-o forță”, zice Antonița Fonari, una dintre absolvenții CNTM. „CNTM a reușit, în toți anii ăștia, să facă o rețea dinamică de organizații de tineri care învață să devină lideri de opinie, să poarte un dialog, să construiască ceva în comun”, adaugă Antonița.
Doru Curoșu, care a fost și președinte al Consiliului, afirmă că, datorită CNTM a învățat ce înseamnă cuvântul „tineri”. „CNTM este organizația care a sădit în mintea tuturor mesajul că noi, tinerii, într-adevăr, CoNTăM. Asta am luat eu din CNTM și asta încerc eu să promovez mai departe”, constată Doru.
Natalia Cojocari, alumni și reprezentant al Fondului ONU pentru Populație, unul dintre partenerii organizației, consideră că CNTM a reușit să se impună și să demonstreze de fiecare dată profesionalism și creativitate. „Noi, Fondul ONU pentru Populație, avem plăcerea și onoarea să-i susținem prin promovarea politicilor de tineret, în special a capacității de a ajunge la cei mai vulnerabili. Acesta este și mandatul nostru – de a oferi acestor tineri cât mai multe oportunități de dezvoltare, de acces la educație și sănătate”, afirmă Natalia.
Consiliul Național al Tineretului din Moldova este structura asociativă a 58 de organizații de tineret, ce promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret. Printre cele mai importante realizări în 18 ani de activitate ai CNTM se numără lansarea primului index de tineret, crearea primei Strategii Naționale a Tineretului, prima inițiativă de monitorizare a bugetelor locale, proiectul „Dialog Intercultural în Moldova”, campaniile de educație civică și electorală și multe altele. CNTM activează în baza următoarelor principii de organizare și funcționare: solidaritate, autonomie organizațională și funcțională, transparență, libertatea opiniei și a exprimării, eligibilitatea organelor de conducere, egalitatea deplină în drepturi a membrilor, profesionalism.
Sursa: www.diez.md