Consiliul Naţional al ONG îndeamnă întreaga clasă politică la responsabilitate publică

Constatări ale Consiliului ONG în contextul situației politice din țară:

1. Încă ceva timp în urma guvernarea îşi justifica tărăgănările în realizarea reformelor prin lipsa stabilităţii politice (nealegerea Preşedintelui). Clasa politică manifesta de multe ori dependenţă pentru scandalizarea publică a situaţiilor, substituind responsabilitatea publică pentru implementarea politicilor cu obsesia anormală pentru bătălii politice.

2. Intoleranţa pentru cazurile de corupţie, respingerea subminării independenţei organelor de ocrotire a normelor de drept, condamnarea acomodării conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor sunt calificate de clasa politică actuală ca oportunităţi de maximalizare a intereselor politice şi nu ca oportunităţi de demontare şi reformare definitivă a situaţiilor date.

3. Programul de Guvernare reprezintă un set de clauze contractuale dintre societate şi guvernare, ultima având obligaţia de a le implementa. Incapacitatea de a implementa Programul de Guvernare, adică clauzele contractuale nu trebuie ascunsă după rivalităţile reciproce în dimensiunea politică.

4. Implementarea Programului de Guvernare actualmente nu poate fi caracterizată ca o performanţă realizată pentru că doar în jur de 60% din obiectivele planificate sunt implementate în termenul stabilit până la anul 2012, iar escaladarea instabilităţii politice va zădărnici definitiv realizarea Planului de Guvernare.

5. Efectele adverse ale rivalităţilor politice, escaladate şi proiectate asupra instituţiilor democratice şi funcţionarii instituţiilor publice, va conduce la:
a) recaptarea şi controlul definitiv al politicului asupra instituţiilor publice;
b) amânarea pentru o perioada de cel puţin 6 – 8 luni a funcţionarii instituţiilor publice;
c) o expunere înaltă la riscuri externe în procesul de integrare europeană.

6. Instabilitatea politică poate contribui la amânarea semnării Acordului de Asociere cu UE, tărăgănarea implementării Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, încetinirea implementării Acordului de Comerţ Liber Republica Moldova – UE.

Recomandări:
1) Evitarea scrutinelor electorale anticipate;

2) Gestionarea situaţiilor reclamate de corupţie, abuz de putere, incompatibilităţilor, influenţelor inadecvate într-o manieră care minimalizează escaladarea speculaţiilor politice;

3) Revigorarea implementării programului de guvernare, atingerea obiectivelor de reformare profundă şi ireversibilă a instituţiilor.

Semnatari:
Semnatari:
Iuliana Cantaragiu,
Președinta Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova

Valeriu Prohniţchi,
Vice-președinte al Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova

Antoniţa Fonari,
Secretar General al Consiliului Naţional al ONG-urilor din R. Moldova

Ecaterina Mardarovici,
Membră a Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova

Eduard Mihalaş,
Membru al Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova

Eugen Revenco,
Membru al Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova

Igor Meriacre,
Membru al Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova

Ina Grejdeanu,
Membră a Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova

Larisa Celan,
Membră a Consiliului Naţional al ONG-urilor din R. Molova

Sergiu Ostaf,
Membru al Consiliului Naţional al ONG-urilor din R. Moldova

Sergiu Neicovcen,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *