Conferința națională: “Egalitatea de gen în politică: perspectiva societății civile”

Conferinţa a fost organizată de către Fundația Est-Europeană în cadrul proiectului „Îmbunătățirea participării femeilor în politică prin sporirea capacităților și suport extins în Moldova” implementat în parteneriat cu UN Women, PNUD Moldova şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Proiectul este realizat din resursele financiare ale Guvernului Suediei prin intermediul UN Women Moldova.

La eveniment au participat reprezentanți ai societății civile, instituțiilor de stat, punctele focale de gen din administraţia publică centrală, reprezentanți ai sectorului de afaceri, comunității internaționale și diplomatice, experți independenți și mass-media.

Prezentările experților le puteți accesa mai jos.

Evenimentul a fost structurat în 4 sesiuni tematice. Fiecare sesiune a cuprins prezentările experților şi oficialilor din domeniu urmate de întrebări, răspunsuri și discuții. Prezentările au avut ca scop informarea și facilitarea discuțiilor:

·      Egalitatea de gen în platformele electorale şi listele de candidaţi

Această sesiune a avut ca scop examinarea platformelor concurenţilor electorali din perspectiva egalităţii de gen şi identificarea soluțiilor durabile pentru a asigura o reflectare adecvată a problemelor cu care se confruntă femeile, inclusiv femeile din mediul rural  în platformele candidaţilor la alegerilor. Experții  și-au împărtășit constatările analizei efectuate și au venit cu recomandări în vederea redresării acestor probleme. Participanții au abordat soluțiile propuse în mod participativ.

·      Banii şi participarea femeilor în politică

În cadrul acestei sesiuni experţii au prezentat constatările unei analize ample privind averile femeilor şi bărbaţilor incluşi în listele de candidaţi.  De asemenea, au fost examinate barierele economice pe care le întâmpină femeile care decid să dezvolte o carieră politică. În baza prezentărilor experţilor, participanţii  au identificat recomandări pentru concurenţii electorali şi pentru decidenţi.

·      Prezenţa femeilor şi bărbaţilor în mass-media

Această sesiune a examinat gradul de reflectare de către mass-media a femeilor şi bărbaţilor pe parcursul perioadei electorale.  Experţii din domeniu au prezentat constatările monitorizării şi poziţia acestora privind rolul mass-media în abilitarea femeilor şi în promovarea egalităţii de gen în politică.  În baza prezentărilor, participanții au identificat acțiuni prioritare în acest domeniu.

·      Coordonarea eforturilor societăţii civile pentru promovarea egalităţii de gen în politică

În cadrul acestei sesiuni reprezentanţii societăţii civile au examinat progresul înregistrat în domeniul promovării măsurilor speciale temporare şi au identificat acţiuni prioritare care sunt necesare în contextul alegerilor locale generale 2015.

Sursa: Fundația Est-Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *