Concluziile şi “secretele” săptămânii în care s-au stopat transmisiunile online de la Guvern

Vă îndemn să vedeți gândurile adunate la acest sfârșit de săptămână ale Antoniței Fonari, Secretar general al Consiliului ONG. „Urmează o poziţie civică expusă mai amplu, iar pentru cei care vor să vadă care este poziţia consiliilor pentru care lucrez – CNP şi Consiliul ONG – cu referinţă la sistarea transmisiunilor online a şedinţelor de Guvernrecomand acest link.

De curând mi s-a furat telefonul mobil, cel mai valoros obiect pe care l-am avut vreodată, şi pentru care am să mai plătesc lunar datorii până în 2015. Sunt plină de ranchiună pe Poliţie (mai revenim :D) care tolerează reţelele de contrabandă cu telefoane scumpe. În pofida emoţiilor personale am avut o presimţire interesantă când Premierul Leancă a început ultima şedinţă de Guvern prin exprimarea îngrijorării că se fură telefoane mobile performante. Clar că era nevoie de o temă care să sustragă atenţia de la faptul că R. Moldova nu face, în continuare, faţă ploilor şi Guvernul nu şi-a învăţat lecţia din inundaţiile precedente. Totuşi, s-a vorbit despre faptul că s-au înteţit furturile de telefoane performante, tehnologii care doar mâncare nu fac, în rest îndeplinesc toate aşteptările mass media, new media şi celor care creează opinia în ţară. Agricultorii care au suferit de inundaţii nu folosesc telefoane pe care să urmărească şedinţe de Guvern. Deci, faptul că respectiva şedinţă de Guvern s-a încheiat cu anunţul că este ultima transmisă online, a făcut link şi cu grija Premierului faţă de furtul telefoanelor mobile.

Ministrul Efrim a folosit un instrument care de obicei este utilizat împotriva …Ministerului de Justiţie şi al Guvernului în general – iniţiativa legislativă a Parlamentului. Cică câţiva deputaţi au cerut modificări la „Legea nr. 64-XII din 31 mai 1900 cu privire la Guvern”  pentru ca media să nu mai aibă acces la şedinţele de Guvern. Iniţiativele deputaţilor pot ajunge pe ordinea de zi a Guvernului fără a trece, obligatoriu, prin procedura de transparenţă decizională, acesta era asul din mâneca AIE. Numai că subiectul a fost discutat la sfârşitul şedinţei de Guvern, fără a fi inclus pe ordinea de zi. Aceasta ar fi un exemplu când Guvernul Leancă ia “măsuri suplimentare de securitate”  ca părţile interesate să nu aibă habar ce se va discuta în şedinţa Guvernului. Tot în contextul credibilităţii Guvernului Leancă şi a bunelor-intenţii ale Ministrului Efrim, dar şi ai altor miniştri, putem vedea o tehnică simplă de promovare a intereselor. Un exemplu simplu – subiectul 2 din agenda respectivă a Guvernului este formulat astfel: Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislativeClar, succint şi transparent, dar mai ales – convingător că decizia de a sista transmiterea online a şedinţelor de Guvern “va contribui la eficentizarea procesului decizional, aşa cum a argumentat Ministrul Efrim necesitatea sistării transmisiunilor online.
Astea au fost doar nişte reflecţii care mă ajută pe mine să nu las garda jos. Pentru că mie, dar probabil şi altor altor lideri de opinie, ne era mai simplu să monitorizăm Guvernul Filat. Eu ştiam că trebuie să fiu soldat când discutam cu Premierul Filat, pentru că „adversarul” era arogant, dur şi abil. Personal mi-am dezvoltat multe calităţi specifice bărbaţilor, numai pentru că a trebuit să apăr anumite poziţii pe când era Vlad Filat Prim-ministru …prima oară (pariez că mai revine).
Precum au observat şi „experţii”, Vlad Filat este “un maniac mediatic“, a fost mai bine-zis, acum i-a mai trecut. Respectiv, când a venit Vlad Filat cu ideea să fie sistată transmisiunea în direct a şedinţelor de Guvern – am mizat pe sprijinul media ca să mai avem o jumătate de an posibilitatea să privim în direct ce decide Cabinetul de Miniştri.
Pentru Iurie Leancă şi consilierii săi, „Bau-Bau” ar veni în chipul unei alianţe dintre societatea civilă (mai mult sau mai puţin imparţială/activă) şi reprezentanţii opoziţiei politice. Premierul Leancă e finuţ şi cântărit în tot ce face, aşa că a avut grijă să testeze personal terenul, să roage consilierii să discute cu „opozanţii”, să-şi ia consilieri dintre „opozanţi” (a se citi „din societatea civilă”). Biroul CNP a ştiut cu câteva săptămâni în urmă că Guvernul Leancă vrea o …E-guvernare moderată, când este vorba de activitatea Cabinetului de Miniştri. Cu atat mai mult, s-a discutat şi s-au luat măsuri de siguranţă ca „unităţile proprii de mass media” să nu aibă nici o reacţie faţă de stoparea transmisiunilor de la Guvern.

Am fost printre cei care am aşteptat de la Premierul Leancă asigurări că sistarea şedinţelor online nu va afecta transparenţa Guvernului. În esenţă, cei care susţin că şedinţele de Guvern/Parlament nu trebuie transmise integral pentru publicul larg (nu) pornesc de la premiza că guvernaţii sunt de bună-credinţă şi nu fac miş-maşuri. Eu sunt printre cei care au rezerve că este suficientă transparenţa care se va asigura „prin plasarea pe pagina web oficială – a proiectelor de acte normative care urmează a fi examinate în cadrul şedinţelor Guvernului, şi a proceselor-verbale ale şedinţelor respective, cât şi prin informarea publică, de către membrii Guvernului sau prin intermediul comunicatelor de presă, despre chestiunile examinate şi deciziile adoptate în cadrul acestor şedinţe” (citat de la Oleg Efrim). Iurie Leancă este diplomat şi el ştie că nu poţi negocia fără să oferi un minim de garanţii, iar societatea civilă ar trebui să ţină cont că politicienii ştiu şi să mimeze garanţia.”

Continuare vedeti pe voxreport.unimedia.info 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *