CNP susține inițiativele Guvernului ce facilitează accesul tinerilor la locuințe
Tinerii și familiile tinere trebuie să fie susținuți de stat la construcția sau procurarea locuinței, dar acest fapt trebuie stipulat în Planului de acțiuni pentru Strategia Națională a Tineretului 2014 – 2020. Aceasta este poziția Consiliul Național pentru Participare (CNP) care a dat astăzi, 4 septembrie, aviz negativ proiectului Guvernului de modificare a Legii cu privire la Tineret, notează UNIMEDIA.
Executivul a preconizat pentru ședința de astăzi examinarea introducerii în lege a articolului cu privire la acordarea ajutorului familiilor tinere pentru închirierea spațiului locativ.
„Această problemă necesită o abordare sistemică printr-un mix de politici atât la nivel național, cât și la nivel local. Toate aceste opțiuni pot fi integrate într-o propunere de politică publică, care ar oferi o analiză mai profundă a problemei, delimita soluții concrete, evalua impactul anticipat și identifica limitele și sursele de finanțare”, a motivat avizul negativ, secretarul general al Consiliului Național al Tineretului din Moldova (CNTM), Alex Petrov.
„Uniunea Europeană utilizează diferite mecanisme pentru a depăși obstacolele financiare în vederea asigurării tinerilor și familiilor tinere cu spațiu locativ, prin repartizarea locuințelor sociale pentru închiriere cu o rată a chiriei redusă, acordarea creditelor parțial subvenționate și împrumuturilor nerambursabile, acordarea creditelor fără dobîndă, acordarea subvențiilor la achitarea plății de închiriere, acordarea alocațiilor la construcția sau procurarea spațiului locativ, acordarea creditelor depozitare pe gratis. Cu toate acestea, mecanismul de susținere pentru construcţia sau procurarea spațiului locativ în Republica Moldova trebuie cercetat mai larg, în baza unei analize a impactului”, a precizat Alex Petrov.
Strategia curentă ce vizează politicile în domeniul tineretului și care expiră în 2013 menţionează necesitatea acordării creditelor ipotecare pentru familiile tinere, dar obiectivul nu este încă atins. De aceea CNP a propus efectuarea unei analize ample în domeniu, precum și stabilirea unui termen fix pentru susținerea tinerilor.
Totodată reprezentanții Consiliului au susținut inițiativa Executivului care prevede ca tinerii care înregistrează prima căsătorie să nu achite taxa de 20 de lei.
„Suma totală de 360 000 lei nu este una semnificativă pentru bugetul public al Republicii Moldova, în schimb scutirea tinerilor familii care își înregistrează prima căsătorie la oficiul stării civile ar reprezenta un sprijin din partea statului fie chiar simbolic, însă într-un moment atât de important în viața fiecărui tânăr”, a specificat sursa.