Câți bani urmează să primească partidele politice de la bugetul de stat

Partidul Democrat, Partidul Liberal-Democrat și cel Comunist vor primi cele mai mari alocații de la bugetul de stat începând cu anul 2016 când vor intra în vigoare prevederile legii nr 36 cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. La această concluzie au ajuns experții organizației Promo-Lex, într-un studiu lansat astăzi. Astfel, PDM și PLDM ar primi aproximativ 8,7 mln lei fiecare, iar PCRM și PSRM câte 3,3 și respectiv 3,1 lei.

Partidul condus de Renato Usatîi ar urma să primească, potrivit experților 2,5 milioane de lei, Partidul Liberal – 2,2 milioane de lei iar blocul electoral condus de Iurie Leancă – 1,4 milioane de lei.

Partidele mai mici ar urma să primească puțin peste 100 de mii de lei (PNL și PPRM).

Potrivit calculelor preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX cuantumul total care va fi alocat partidelor politice proporțional cu performanțele obținute la alegerile locale generale 2015 ar fi de 30 338 607 lei.

Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional cu performanțele obținute de aceștia la alegeri. Cei mai defavorizați vor fi candidații independenți care nu vor primi nimic din buget deoarece legea nu i-a luat în vizor. Astfel, dacă la ultimele alegeri locale din 2015 aceștia au acumulat 4,12% (1 249 950,6 lei), această sumă ar urma să fie distribuită partidelor politice proporțional performanțelor de la alegerile locale.

În cazul blocurilor electorale, cum a fost cel condus de fostul premier, Iurie Leancă, alocația se va împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa acesteia, conform numărului de mandate obținute de fiecare componentă.

Sursa: Agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *