Bugetul de stat pentru 2014 a fost aprobat!

Bugetul de stat pentru 2014 a fost aprobat.Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege, cu votul a 59 de deputați, transmite UNIMEDIA.
Bugetul prevede venituri de 25,8 mlrd lei, iar la capitolul cheltuieli este stabilită suma de 28, 2 mlrd lei, deficitul bugetar fiind de 2,4 mlrd lei.
„Bugetul pentru 2014 înseamnă investiții. Volumul investițiilor a fi de aproape 8 mlrd de lei, așa ceva nu a mai fost niciodată”, a menționat Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
În viitorul buget au fost identificate surse pentru a majora salarii la mai multe categorii de cetățeni. „Era o nedreptate între poliție, armată, la categoriile de persoane care au o slujbă specifică. Era nevoie de un adaos pentru riscurile slujbei. Am reușit să identificăm mai multe venituri pentru a acoperi toate obligațiile pe care le avem”, a specificat Ioniță. În acest sens fiind alocate 84 mln lei.
Circa 4 mlrd de lei vor ajunge în bugetele locale. Alte 3,3 mlrd de lei vor fi alocate pentru educaţie, iar pentru transporturi şi întreţinerea drumurilor vor fi cheltuite 2,5 mlrd lei.
Potrivit sursei, către autoritățile locale vor fi redirecționați prin diverse programe circa 1,5 mlrd de lei, astfel anul viitor țara ar urma să se transforme „într-un șantier”.
La capitolul deficit, care este de 2,4 mlrd lei, Veaceslav Ioniță a precizat: „Este un deficit mare. La componenta de bază, venituri-cheltuieli curente, deficitul este de peste 600 mln lei. Restul deficitului este legat de investițiile capitale, din cauza granturilor sau împrumuturilor pe care le-am contractat”.
Conform bugetului pentru 2014, creșterea în economie va fi de 4%, rata inflaţiei de 4,7%, creşterea exporturilor cu 8,5% şi importurilor cu 8%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *