BNM a invitat companii la licitaţia internaţională aferentă cazului BEM

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a expediat caietul de sarcini companiilor invitate la licitaţia internaţională aferenta cazului băncilor aflate sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Termenul-limită de prezentare a ofertelor este 1 septembrie, transmite IPN.

BNM anunţă că a solicitat oferte şi a expediat caietul de sarcini firmelor internaţionale calificate pentru a efectua o investigaţie a iregularităţilor şi tranzacţiilor semnificative în care au fost implicate cele trei bănci.

Obiectivul final al investigaţiei în cauză este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacţiile dubioase, care au deţinut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacţiilor investigate, de a identifica neregulile şi pierderile de amploare în aceste bănci, precum şi de a elabora şi a implementa o strategie de recuperare a activelor.

Se anticipează că ofertanţii îşi vor prezenta propunerile într-un consorţiu cu o firmă internaţională de consultanţă juridică de renume. În baza informaţiilor colectate de BNM şi a rezultatelor investigaţiei solicitate, firma de consultanţă juridica va trebui sa iniţieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de aplicare a mecanismului de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în Republica Moldova şi în jurisdicţii străine pentru a urmări, reţine şi a recupera activele.

Sursa: IPN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *