Azi un nou duel între industria morții și Ministerul Sănătății

Câteva zile în urma am avut ocazia să particip la unul din cele mai importante evenimente internaţionale în domeniul Politicilor de Control al Tutunului, care întrunește personalităţi notorii din întreaga lume, cu o vastă experienţă în implementarea politicilor de sănătate publică.

Fumatul aici este o ofensaConferinţa Internaționala de Stabilire a Priorităților de Sănătate Publica a fost organizată la New Delhi, de către Ministerul Sănătății şi Familiei din India şi OMS, pentru a promova  cele mai eficiente metode de a proteja planeta de impactul mortal al produselor de tutun.  Am învăţat foarte multe lucruri noi la acest eveniment şi sunt nerăbdătoare să le aplic acasă, în ţara mea. Totuşi, cele mai extraordinare senzații le-am trăit în timpul plimbărilor prin New Delhi şi în instituțiile/localurile din oraş – pentru că timp de doua săptămâni nu am văzut nici o persoană să fumeze în locurile publice. Unul din visele mele rămâne să mă plimb prin Chișinău şi să nu văd nici o persoana care intoxică copiii, fumând lângă terenuri de joacă, sau care aruncă chiştoace chiar în stradă.

Sunt fericită că la nivel internaţional profesioniștii și cetățenii de rând  conştientizează tot mai mult pericolul tutunului şi întreprind măsuri pentru a proteja sănătatea lor şi a celor dragi. Mă bucur enorm să aud că marele corporații care ne-au minţit zeci de ani sunt trase la răspundere. Astfel în SUA, producătorii de tutun sunt obligaţi să recunoască public că decenii la rând au minţit populaţia cu privire la impactul produselor din tutun şi nu au informat cetăţenii despre daunele reale ale tutunului. Tribunalul Federal  din SUA le-a oferit producătorilor de tutun un termen de la 1 decembre 2013 până la 1 martie 2014, pentru a decide despre modalitatea în care aceştia vor comunica cetăţenilor adevărul camuflat până acum de floricelele gingașe de pe pachetele de ţigări şi de publicitatea cu cowboy sexy.

Mizez mult pe inițiativa Ministerului Sănătății, pe acțiunile concrete ale Consiliului Național de Control al Tutunului și pe sprijinul Consiliului Național de Participare (CNP) pentru ca Moldova să aprobe măsuri ferme de control al  tutunului în ţara noastră. Astăzi, la şedinţa de la ora 14:00 a Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător – Ministerul Sănătății, cu sprijinul CNP, va prezenta o variantă îmbunătăţită a Analizei preliminare a impactului de reglementare efectuată asupra necesității modificării şi completării unor acte legislative (AIR).

Eu cred ca astăzi la ședința de la Ministerul Economiei și Comerțului ar trebui să fie votat documentul la care a lucrat cu dedicaţie o echipa de oameni cărora le pasă – care au fost prezenți și la Şedinţa grupului interministerial de lucru pentru elaborarea proiectului de lege privind controlul tutunului.  Cetăţenii din Moldova merită să respire aer mai curat și statul și-a asumat obligația să ne garanteze dreptul la sănătate! Mai ales că astăzi AIR, elaborat de Misterul Sănătăţii, va fi dezbătut pentru a treia oară în cadrul Grupul de Lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului. 

Atât la prima dezbatere, cât şi la cea de a doua, documentul a fost respins pentru a fi ajustat conform opiniei expertului şi cu condiția de a consulta mediul de afaceri (ceea ce ilustrează perfect vorba moldoveneasca cu „lupul stăpân la oi”). După cea de a doua şedinţă a GL din 14 august 2013, Ministerul Sănătăţii si CNP au lucrat intens pentru a ajusta AIR-ul la rigorile tehnice solicitate de experţii Băncii Mondiale, dar şi pentru a consulta părţile interesate. Apropo, Convenţia Cadru a OMS privind Controlul Tutunului (CCCT) prevede că industria tutunului nu poate fi consultată pe subiecte care ţin de sănătate publica, fiind cazul unui conflict de interes evident.

Pornind de la ideea că trebuie respectată cererea de îmbunătățire a documentului, Ministerul Sănătăţii a organizat la 19 august 2013 Şedinţa publică a grupului interministerial de lucru pentru elaborarea proiectului de lege privind controlul tutunului. Deşi, la şedinţă nu s-a prezentat nimeni din reprezentanţii operatorilor din industria tutunului,  s-a hotărât să fie elaborate un tabel de divergenţe unde să se regăsească toate propunerile, inclusiv şi cele venite din partea operatorilor din industria tutunului, iar AIR-ul să fie completat cu o argumentare comprehensivă  la toate punctele care au declanşat întrebări şi neclarităţi.

Mai departe vedeţ: senin.ladyclub.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *