Astăzi s-a încheiat ediția a VI-a a Congresului Diasporei

La Chișinău s-a încheiat astăzi ediția a VI-a a Congresului Diasporei la care au participat peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor cetățenilor moldoveni de peste hotare.

La finalul evenimentului care a durat 3 zile, membrii diasporei au formulat mai multe propuneri pentru autoritățile de la Chișinău.  Inițiativele venite din partea diasporei s-au referit atât la crearea unor servicii mai accesibile pentru cetățenii stabiliți în afara țării, cât și la proiecte de reintegrare pentru cei care își doresc să revină acasă. Totodată, migranții moldoveni și-au exprimat dorința ca organizațiile din diasporă să nu fie influențate din punct de vedere politic.
În timpul diferitelor paneluri de discuție au fost colectat opinii ale conaționalilor noștri stabiliți peste hotare și a fost elaborat un proiect al unui plan de acțiuni. După definitivarea documentului, acesta urmează să fie implementat începând cu anul 2015, a menționat consultantul Biroului pentru relații cu Diaspora, din partea programului Nexus, Angela Stafii.

În cadrul Congresului, delegații au votat pentru dizolvarea Consiliului Coordonator al Diasporei, un organ constituit încă în perioada guvernării comuniste, pe care membrii diasporei l-au considerat învechit și nefuncțional. Ei au convenit crearea ulterioară a unui consiliu consultativ, care ar oferi expertiză Biroului pentru relații cu diaspora în diverse probleme și inițiative.

Sursa: http://www.radiochisinau.md/pages/view/15400

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *