Astăzi este marcată Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Comunitatea mondială marchează anual, pe 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Potrivit ultimelor date oferite de Casa Naţională de Asigurări Sociale, în Republica Moldova numărul persoanelor cu dizabilităţi se cifrează la 183.693, dintre care 14.753 de copii, informează UNIMEDIA.

În ultimii ani, numărul persoanelor cu dizabilități a crescut cu circa 6%, iar numărul  copiilor cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani a crescut cu aproximativ 7%.

Potrivit datelor Raportului din anul 2012 al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Cuantumul alocaţiilor sociale constituie pentru persoanele cu dizabilităţi  severe – 700 lei, accentuate – 550 lei, iar medii – 475 lei.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi. Prin aceasta se încearcă, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale.

La nivel mondial, aproximativ 10% din populaţia lumii, respectiv 650 de milioane de oameni, trăiesc cu o formă de dizabilitate.

Precizăm că, în 1970, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, anul 1981 fiind proclamat de Adunarea Generală a ONU drept an internaţional al persoanelor cu dizabilităţi, iar perioada 1983-1992 a fost declarată Decadă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Amintim că, UNIMEDIA a realizat un reportaj despre halterofilul moldovean, Ștefan Roșca, care a reprezentat Moldova la Jocurile Paralympice de la Londra 2012, la secţiunea haltere. Acesta a reușit să se claseze pe locul nouă în categoria de 75 de kilograme, primind din partea Guvernului un premiu de 22.500 de euro.

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *