Astăzi a avut loc ședința Consiliului național coordonator în domeniul controlului tutunului

În cadrul ședinței prezidate de către Viceprim-ministrul, Gheorghe Brega, au fost discutate revendicările producătorilor de tutun privind elaborarea și publicarea bibliotecii electronice.

Viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco a menționat că a fost inițiată elaborarea proiectului Regulamentului sanitar cu privire la etichetarea produselor din tutun și produselor conexe și avertismentele de sănătate, precum și bibilioteca electronică a avertismentelor de sănătate combinate. În termen de două săptămâni proiectul va fi supus procedurii de dezbateri publice și de avizare cu autoritățile publice centrale, după care urmează să fie prezentat Guvernului spre aprobare până la 1 iulie 2017.

Operatorii pieței produselor din tutun din Moldova solicită aprobarea de urgență a unei perioade de tranziție de 18 luni din momentul adoptării cadrului normativ subsidiar pentru impelementarea noilor cerințe față de pachetele de țigarete.

Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică a consemnat că în legislație lipsește prevederea privind perioada de tranziție de 18 luni. Solicitarea producătorilor de tutun privind introducerea unei astfel de norme este nejustificată din punct de vedere tehnic.

Un alt subiect al ședinței, a vizat examinarea revendicărilor unui grup de organizații nonguvernamentale privind încălcarea flagrantă din partea agenților economici a unor restricții privind promovarea produselor din tutun prevăzute în Legea nr. 278 din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului cu modificările ulterioare.

Consiliului național coordonator în domeniul controlului tutunului va recomanda Guvernului revizuirea termenului de intrare în vigoare a interdicției privind expunerea vizibilă a produselor din tutun și a produselor conexe, în spațiile comerciale accesibile publicului, cu aplicarea acestuia într-un timp proxim (art. 25, alin. (5) din Legea nr. 278).

Totodată, în cadrul ședinței s-a propus elaborarea unui demers cu privire la trecerea controlului privind modul de comercializare al tutunului și alcoolului sub supravegherea directă a statului.
Consiliului național coordonator în domeniul controlului tutunului a fost creat prin Hotărârea Guvernului nr. 100 din 16 februarie 2012 în scopul de a eficientiza comunicarea şi colaborarea intersectorială în fortificarea cadrului legal în domeniul controlului tutunului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *