Aprobat în prima lectură! Parlamentul, PRO interzicerii transmisiunii online a ședințelor Guvernului
Încă un pas pentru sistarea transmisiunii ședințelor online ale Guvernului. Astăzi, 18 octombrie, majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură proiectul de lege nr.273, cu votul deputaților din coaliția de guvernare. Acesta urma să fie aprobat și în cea de-a doua lectură, dar până și unii deputații din cadrul coaliției de guvernare s-au expus contra acestei inițiative și nu avea să întrunească un număr suficient de voturi, relatează UNIMEDIA.
Împotriva proiectului s-au expus deputații din fracțiunea Partidului Comuniștilor și deputații liberali. Deputatul PCRM Eduard Mușuc a solicitat ca proiectul nr. 273 să fie exclus de pe ordinea de zi, și a propus să se desfășoare dezbateri publice asupra acestuia, cu participarea societății civile. La rândul său, liberalul Valeriu Munteanu a declarat că proiectul este „cel mai neeuropean proiect pe care ar fi putut să-l nască coaliția”.
Unul dintre autorii proiectului, liberal-democratul Valeriu Streleț a ținut să specifice că liberalii și comuniștii critică cu rea-voință inițiativa lor, numind-o nedemocratică și neeuropeană. Acesta a făcut referire la experiența internațională, în special la experiența țărilor din UE, pentru a combate argumentele invocate de opoziție.
Potrivit deputatului PLDM, în Olanda, ședințele Guvernului sunt de 40 de ani secrete, în Franța întrunirile Executivului sunt confidențiale, iar participanților nu li se permite nici măcar să ia notițe, în Cehia reuniunile Guvernului sunt private, în Croația jumătate din ședințe sunt deschise, cealaltă parte este închisă, în Estonia – închise, dacă Guvernul nu decide altfel. „În condițiile de astăzi, nu se lucrează pentru a perfecționa actele legislative, ci pentru a lucra la cameră”, a evidențiat liderul fracțiunii PLDM.
„Nu sunt relevante acele argumente pe care le-ați adus dvs. și experiența acestor țări pentru că ei au 200-400 de ani de parlamentarism și democrație, dar la noi abia am ieșit din comunism. Democrația este exact până la glezne, uneori și mai jos. Este adevărat, ași spus dvs că pe timpul lui Stalin și Voronin erau ședințe închise. Când am venit noi la guvernare au decis să reparăm acest lucru, iar după ce noi am plecat voi ați decis să reveniți la aceste practici „voroniene”. Spuneți-mi văr rog frumos ce s-a schimbat de atunci și până acum? Care este elementul de necesitate, nu de oportunitate? Ce v încurcă vouă transparența?”, a întrebat deputatul PL Valeriu Munteanu.
„Noi urmărim ca ședințele Guvernului să nu fie show-uri televizate, ci să fie activități de lucru funcționale, în care să se dezbată, chiar și în contradictoriu, uneori poate pe o tonalitate mai ridicată dacă este cazul, dar să se adopte deciziile care trebuie să fie adoptate. Unii miniștrii din PL spuneau că ei nu puteau să-și expună opțiunea pentru că toate camerele erau ațintite asupra lor și ei ar fi votat anumite proiecte propuse de majoritatea membrilor Executivului, contrar voinței lor”, i-a răspuns Valeriu Streleț.
Astfel, dacă acest proiect de lege va fi aprobat și în acea de a doua lectură, presa va afla despre deciziile Cabinetului de Miniștri din comunicatele de presă oficiale ale Executivului, declarațiile de după ședință, documentele din ordinea de zi care vor fi afișate pe site-ul instituției.
UNIMEDIA reamintește că prima şedinţă de Guvern transmisă online a avut loc pe 18 ianuarie 2010. Cu această inițiativă a venit prim-ministrul de atunci, Vlad Filat. Măsura se înscria în angajamentul Executivului de a spori nivelul transparenţei în activitatea sa.
Sursa: www.unimedia.info