Apel al societății civile privind convocarea unei ședințe deliberative pentru acordarea votului de învestitură Guvernului Sturza

 

5 ianuarie 2016

APEL

Organizațiile semnatare consideră că declarația de ieri a Președintelui Parlamentului despre eșuarea tentativei de investire a Guvernului ca urmare a lipsei cvorumului este una nefondată și solicită Parlamentului să se convoace repetat într-o ședință specială pentru a se pronunța asupra programului de activitate și listei Guvernului propus de Ion Sturza, candidatul desemnat la funcția de Prim-ministru.

La 21 decembrie 2015 Președintele a desemnat candidatul la funcția de Prim-ministru. La 4 ianuarie 2016, urma să aibă loc ședința Parlamentului pentru a dezbate programul de activitate al Guvernului pentru 2016-2018 și învestirea noului Guvern. Ședința Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum, la ea fiind prezenți doar 47 din cei 101 deputați. La 4 ianuarie 2016, în Parlament, Președintele Parlamentului a declarat că, potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, lipsa cvorumului reprezintă o tentativă eșuată de învestire a Guvernului, iar Președintele Republicii Moldova urmează să inițieze consultări pentru desemnarea unui nou candidat la funcția de Prim-ministru.

Lipsa deputaților de la ședința Parlamentului nu reprezintă o respingere a programului de activitate al Guvernului și un vot de neîncredere Guvernului. Conform art. 98 alin.(3) din Constituție, „programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în ședința Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților aleși.” Potrivit art. 101 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, deputații sunt obligați să asiste la lucrările Parlamentului și să se înscrie în lista de prezență.

Din art. 98 alin. (3) din Constituție rezultă clar că votul poate fi exprimat doar după dezbaterea programului de activitate şi a listei Guvernului în ședința Parlamentului. Dezbaterea programului de activitate şi a listei Guvernului nu poate avea loc decât în ședință deliberativă. Mai mult, Parlamentul poate să se expună cu privire la învestirea Guvernului doar prin hotărâre, care, în caz de neexprimarea încrederii, urmează a fi transmisă Președintelui pentru demararea procesului de desemnare a unui nou Prim-ministru. Potrivit hotărârii Curții Constituționale nr. 45, din 18 decembrie 2000, lipsa cvorumului în Parlament atrage nevalabilitatea ședinței Parlamentului și, în consecință, imposibilitatea adoptării unei astfel de hotărâri. Mai mult, art. 85 alin. (2) și art. 95 alin. (2) din Constituție menționează în mod expres „votul” de încredere al Parlamentului pentru învestirea Guvernului. Votarea poate fi exprimată doar în prezența cvorumului. În mod similar, în cazul lipsei cvorumului, proiectele de legi nu se consideră respinse, ci votarea lor se amână pentru o altă dată. Considerăm că Parlamentul urmează să se convoace din nou și să se pronunțe prin vot dacă acordă sau nu încredere programului de activitate și listei Guvernului.

Art. 98 alin. (2) din Constituție prevede termenul de 15 zile pentru solicitarea votului de încredere de către Prim-ministrul desemnat. Din textul acestei norme rezultă clar că acest termen este instituit pentru Prim-ministrul desemnat în vederea solicitării votului de încredere al Parlamentului. Însăși votul de încredere poate avea loc ulterior. Legislația nu stabilește un termen în acest sens.

Având în vedere cele menționate, organizațiile semnatare cheamă:

1. Parlamentul – să se convoace în ședința specială pentru a se expune prin vot asupra Programului de activitate şi a listei Guvernului Sturza;

2. Președintele – să demareze consultările pentru desemnarea unui alt candidat la funcția de Prim-ministru doar după primirea hotărârii Parlamentului de neacordare a votului de încredere Programului de activitate şi a listei Guvernului Sturza.

Din partea Consiliului ONG au semnat:

Iuliana Cantaragiu, Președinta Consiliului ONG, Expertă proiecte Centrul Național de Mediu

Antonița Fonari, Secretara Generală a Consiliului ONG

Ion Guzun, Consultant Juridic, CRJM

Adrian Băluțel, Secretar al Platformei Parteneriatului Estic

Cornelia Cozonac, Directoare Executivă, Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Din partea Platformei pentru Egalitate de Gen au semnat:

Valentina Bodrug-Lungu, Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Președinta Gender-Centru

Alina Andronache, Vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen

Nina Lozinschi, Secretara Generală a Platformei pentru Egalitate de Gen

Nicolae Procopie, Asociația Obștească ”Tinerii pentru dreptul la viață”

Galina Precup, Vicedirectoare, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”

Alte organizații semnatare:

Asociația pentru Democrație Participativă

Asociația Promo-LEX

Asociatia Micului Business din Moldova

Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă

IDIS Viitorul

Institutul de Politici Publice

Transparency International Moldova

2 comentarii la „Apel al societății civile privind convocarea unei ședințe deliberative pentru acordarea votului de învestitură Guvernului Sturza

 • marţi, 5 ianuarie 2016 la 20:22
  Permalink

  A fost un spectacol foaaaaarte prost regizat. Pacat ca am avut( pentru a cita oara) incredere in ei! In halul asta nu se democratizeaza societatea. In discutie se afla adevarul. Fricosii niciodata nu au acceptat confruntarea ideilor!

  Răspunde
 • joi, 7 ianuarie 2016 la 06:24
  Permalink

  deputații sunt obligați să asiste la lucrările Parlamentului și să se înscrie în lista de prezență.
  Votarea poate fi exprimată doar în prezența cvorumului. În mod similar, în cazul lipsei cvorumului, proiectele de legi nu se consideră respinse, ci votarea lor se amână pentru o altă dată. Considerăm că Parlamentul urmează să se convoace din nou și să se pronunțe prin vot dacă acordă sau nu încredere programului de activitate și listei Guvernului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *