Cooperarea dintre Parlament şi Societatea civilă discutată la Chişinău

Strategia de dezvoltare a Societatii Civile ramane mai mult pe hartie. Membrii Organizatiilor Nonguvernamentale recunsc ca in doi ani de la lansare, doar 15 la suta din cele propuse au fost realizate. Cele mai mari restante raman la capitolul transparenta.

Antoniţa Fonari, Vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Participare: «Integrarea Europeana nu este posibil fara ca sa existe societate civila activa, fara transparenta, fara ca cetateanul sa inteleaga cum Guvernul cheltuie banul public, fara ca servciile sociale pe care nu le poate indeplini statul sa le sustina societatea civila».

Aprobata de doi ani, Strategia de dezvoltare a Societatii Civile insa nu ofera rezultatele scontate. Desi progresele incep sa fie vizibile, membrii ONGurile sustin ca totusi cele mai multe restante raman la capitolul transparenta.

Antoniţa Fonari, Vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Participare: «O buna parte din transparent nu ajung pe site nici pana in ultimul moment, nu sunt accesibile publiclului. Nu exsta un efort de a face bugetul de stat transparent, de a explica de unde se iau anumite sume si ajungem cu bugetul discutat la miez de noapte si cu diferite lucruri bagate acolo».

Astazi la Chisinaua a avut loc Conferinta anuala cooperarea dintre Parlament si Societatea civila, unde au fost discutate problemele, dar si domeniile unde societatea civila a muncit practic cot la cot cu autoritatile la implementarea reformelor.

Igor Corman, Preşedintele Parlamentului: «Fara un dialog si reconcilire nu putem vorbi de o adevarata democratie si o cultura a democratiei, iarasi a fost benefica implicarea societatii civile pentru a restabili ce avem acum, stabilitate politica in tara».

Strategia de dezvoltare a societăţii civile a fost adoptată în 2012 şi are trei obiective principale, inclusive, mecanismul de participare a societăţii civile la elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor publice.

Sursa: http:www.tv7.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *